У ліжку з... губоногим

17.09.2010

З інтервалом у декілька днів у курортному Бердянську сталося три напади на людей сколопендр. Ці членистоногі тварини підкласу губоногих небезпечні наявністю спереду тулуба пари ногощелеп iз протоками отруйних залоз. Достатньо тридцятисантиметровій тваринці проповзти по тілу людини, аби та відчула пекучий біль від залишеного слизу. Що вже казати про укус сколопендри.

Саме таким був вечірній контакт iз губоногим створінням мешканки Бердянська, яка відпочивала на балконі, розповіла «Репортеру Запоріжжя» заступник головного лікаря міського шпиталю Тамара Олейникова. З ногою, що розпухла, високою температурою і больовим шоком потерпілу доправили до реанімації. Наразі загрози життю немає, однак лікуватися доведеться інтенсивно.

Медики акцентують, що найбільшу небезпеку укус сколопендри таїть для постійних клієнтів кардіолога, а також для дітей і людей зі слабкою імунною системою. Звертатися ж до лікаря необхідно всім — навіть у випадку, якщо біль стихає.

 

ДО РЕЧІ

Директор і засновник Мельбурнського інсектарію, якого перекусали, напевно, всі комахи на планеті, дає укусу сколопендри перше місце за шкалою болю, повідомляє scolopendra–foto.narod.ru. Еквівалентом при цьо­му слугував укус бджоли. Так ось, на думку вченого, укус сколопендри в 20 разів болючіший за бджолиний.