Небезпека від «мирного атома»

15.09.2010

Як відомо, влада вирішила, що ядерний завод в Україні будуватиме російська компанія «ТВЕЛ». За словами експерта з енергетичних питань Богдана Соколовського, таке рішення — прогнозоване і лише формалізує політичні домовленості, досягнуті двома урядами в 2008—2010 роках. «Раніше подібні проекти не могли реалізуватися завдяки втручанням тодішнього Президента України Віктора Ющенка. Проте тепер, ймовірно, ніхто не наважиться скасувати рішення, яке стратегічно не вигідне Україні, але корисне Росії», — сказав Богдан Соколовський.

Таким чином, обравши компанію «ТВЕЛ», дер­жава передала контроль над ключовою галуззю іноземному партнерові й втрачає можливість впливати на її розвиток конкурентними ринковими методами. За словами Соколовського, дер­жава «створює серйозні загрози національній безпеці України, нівелює досягнення багатьох українських урядів у сфері диверсифікації і провокує стагнацію російської ядерно–енергетичної галузі». На думку експерта, влада формує невиправдані проблеми нації, сама собі і своїм наступникам.

Можна спрогнозувати, що західні компанії втратять інтерес до України і будуть розвивати потенціал інших дер­жав. Натомість «росіяни безальтернативно зміцнюватимуть свою присутність в Україні, що неодмінно приведе до втрати конкурентоспроможності їхньої колись провідної ядерної галузі», — заявив Соколовський.

Як наслідок, Україна на багато років буде залишатися полігоном для використання ще радянських ядерних технологій, які стали базовими в Росії. «Ці технології, безумовно, були передовими в 50—60 роках минулого століття. Але не зараз, коли світ упроваджує нові розробки, більш безпечні й кращі з економічної точки зору», — наголосив експерт.