Шкіра та кості

28.08.2010

Цілковитий шок викликала ця історія в курортному Бердянську: до місцевої лікарні потрапила Оля Власенко, вихованка Кремінської спеціалізованої школи–інтернату, що на Луганщині. У свої 17 років дівчина важить усього 25 кілограмів!

Історія напівдетективна. Як кругла сирота, Ольга інколи проводить канікули у рідної тітки на Луганщині. Цьогоріч та мала намір знову взяти племінницю, аби відправити до сестри, що мешкає в Бердянську. Керівники Кремінського інтернату запевняють, ніби спершу були проти — надто квола учениця потребувала постійного медичного нагляду. Позаяк Ольга навіть сльозу пустила, то зважили на те і відпустили. Акцентуючи сьогодні, що її вага на той момент становила 32 кілограми. Замало як для підлітка віком сімнадцять років і зростом 165 сантиметрів? А в нас, пояснюють посадовці інтернату, примусово нікого не годують!..

Водночас директор Кремінської спецшколи Андрій Ткаченко визнав, що упродовж двох років стан здоров’я Олі викликав занепокоєння: і колір обличчя, і вага дійсно «не ті». То чому ж дівчину з ознаками дистрофії не відправили до шпиталю? Цим наразі цікавляться правоохоронці. Як і дивними обставинами доправлення юної луганчанки до Бердянська. На в’їзді до міста, біля поста ДАІ, її непритомну випадково знайшли міліціонери, що їхали на курорт відпочивати. Надавши дівчині догоспітальну допомогу, «швидка» відвезла її до шпиталю.

Як розповів завідувач відділення дитячої лікарні Борис Сухоруков, у потерпілої — ознаки дистрофії («точніше — кахексії»), атрофічні розлади організму, катастрофічно низький артеріальний тиск: «Вона майже весь час спала. Тільки–но розплющувала очі, як її годували. Шлунок настільки розладнаний, що довелося вводити харчі через зонд, вдатися і до внутрішньовенного харчування». НП настільки резонансна, що Олю Власенко ще у Бердянську відвідав голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров. Тривалий курс відновлення знесиленого організму дівчина продовжує наразі в Запорізькій обласній клінічній лікарні.