Напилися «Чистої води»?

12.08.2010

Минулими вихідними в кранах мешканців Бердянська знову забулькала «муляка»: замість дніпровської ТОВ «Чиста вода» подає технічну воду з Бердівського водосховища: «Вода держстандарту не відповідає, але чиста», — ствер­джує головний інженер ТОВ Іван Сарський. І додає, що з Дніпра (з 1 липня) водогоном «Каховка—Бердянськ» надходила вода «також не відповідна». З тієї причини, що КП «Запорізький облводоканал» ніяк не може промити труби. Потреба в цьому виникла чи не вперше за роки експлуатації водогону: кількість відпочивальників на курорті різко зросла, і добове споживання води збільшилося на десять тисяч кубометрів. Підвищення тиску у водогоні «почало вимивати з нього все, що туди надули вітри за десятиріччя добудови».

Ситуація складна: сотні тисяч споживачів стали заручниками складних стосунків між облводоканалом і ТОВ «Чиста вода–Бердянськ». КП бідне, як церковна миша, а приватне ТОВ — «жирує», позаяк лише стягує платежі, не платячи нікому (борги сягають вже 20 мільйонів). «Міська влада стоїть осторонь проблеми, — каже заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова. — І курорт не матиме якісної води, доки до судів подаватимуть безтолкові позови». Йдеться про те, що Вищий господарський суд України зайняв сторону ТОВ «Чиста вода», чим підтвердив, що мерія лише імітує намір розірвати співпрацю з концесіонером. Ось і днями на позачерговому засіданні міськвиконкому, повідомило «ТБ–Бердянськ», було «підтримано звернення до прокуратури з проханням подати позов про дострокове розірвання концесійного договору і повернення майна з незаконного володіння «Чистою водою». Чому ж не звертаються до Феміди самі?

Здавалося, рішуче долучився до проблеми «губернатор» Борис Федоров. Однак... Чи не для того, аби одержати майновий комплекс Бердянського водоканалу в комунальну власність області? Таке рішення депутати міськради ухвалили, однак один iз них, незмінний противник ТАКОЇ концесії Віктор Семенов, оскаржив це рішення сесії до суду. Вважає, що громада міста не повинна розплачуватися майном вартістю у 150 iз лишком мільйонів за корупційний сплав бездарної міської влади і брудного капіталу. Слухання справи призначене чомусь аж на осінь. Тим часом бердянці й відпочивальники тамують спрагу, оплачуючи роботу водовозок, а спритники качають «муляку» (перевищення усяких домішок, за даними міської СЕС, — шестиразове) споживачам...