Хто тут «козли»?!

11.08.2010

Користувачі мережі інтернет, які в пошуковій системі Google минулого тижня задавали запит «rada.gov.ua» — це адреса сторінки Верховної Ради України, натрапляли на вельми пікантний результат. Найпопулярніший пошуковий сайт у першому рядку видавав сторінку з нецензурною назвою «еб***е козлы». А офіційний сервер ВР ішов лише в наступному рядку.

Звісно, йдеться про вибрики хакерів. У інтернет–лексиконі такий «прикол» називають «гугл–бомбінгом», коли на якийсь запит видається провокативний результат, «накручений» методом зламу і штучного індексування. Колись подібний жарт утнули із Блоком Юлії Тимошенко: на запит «капєц странє» пропонувалася офіційна сторінка БЮТ.

Тепер деякі експерти стверджують, що відповідальним за «парламентський» прикол є сам власник сайту Google.com — компанія Google Inc (США). Як зауважив прес–секретар компанії «Гоу Огле» М. Аратозов, знущальні формулювання на адресу Верховної Ради можна було знайти тільки в пошуку через Google, при цьому сама корпорація не доклала зусиль для того, щоб оперативно вирішити ситуацію: нецензурне висловлювання було активне впродовж двох діб, повідомила агенція УНІАН.

До речі, цікавий факт щодо авторів експертного коментаря: уже другий рік поспіль триває судовий процес за право володіння доменом Google.ua. Наразі його використовує не сам знаменитий «Гугл», а українська компанія «Гоу огле» (англ. — Go ogle), з адреси Google.ua проводиться переадресація на сайт знайомств.