Татарський демарш

05.08.2010

Скандалом обернулася спроба Президента Віктора Януковича влаштувати стосунки з кримськими татарами. На зустріч із главою держави, який уже скоро місяць як «трудиться» в Криму, позавчора демонстративно не прийшли представники Меджлісу.

Виявляється, ще у травні в Києві лідер Меджлісу, народний депутат України від «НУНС» Мустафа Джемілєв домовився з Януковичем, що на початку серпня на півострові проведуть засідання Ради представників кримськотатарського народу при Президенті України — аби обговорити нагальні питання щодо облаштування та відновлення прав репатріантів. До цієї зустрічі Меджліс виконав відповідну підготовчу роботу. Натомість формат наради несподівано змінився — від імені глави держави запропонували «зустріч із представниками кримськотатарського населення», яка передбачала участь у ній, окрім «меджлісiвців» та їхніх прибічників, чотирьох відвертих супротивників Меджлісу з нечисленної кримськотатарської організації «Міллі Фірка», місцевого осередку Партії мусульман, Координаційної ради громадсько–політичних сил кримськотатарського народу тощо. Один із них, як сказано в заяві президії Меджлісу, прославився відкритим зверненням до керівництва Росії під час грузинсько–російського конфлікту з проханням захистити кримських татар від «українського геноциду», інший пробує на базі окремих розкольницьких ісламських угруповань створити структуру, альтернативну Духовному управлінню мусульман тощо. Саме через появу на нараді подібних «одіозних» особистостей Меджліс принципово відмовився від запрошення.

Відтак Меджліс виступив зі зверненням до Віктора Януковича, аби він виявив тих, кому належить «провокаційна ініціатива» стосовно зміни формату зустрічі. При цьому Меджліс, як пояснив учора на прес–конференції перший заступник голови Рефат Чубаров, сподівається на відновленні нормальної взаємодії з главою держави. Тому просить його призначити нову дату зустрічі з Радою представників кримськотатарського народу.

Що ж до змісту наради, яка відбулася позавчора, то Президент Янукович визнав, що питання облаштування кримських татар «лежить на совісті влади», і заявив, що «підтримує законні вимоги кримських татар щодо соціально–економічного розвитку Криму, вирішення питань депортованого народу, проблем гуманітарної сфери». При цьому Президент зазначив: «Усі незаконні рішення щодо виділення землі мають бути анульовані. Це стосується і фактів самозахоплень».

Коментуючи слова Януковича в ефірі «5–го каналу», лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав, що сумнівається в повному відновленні справедливості в земельному питанні у Криму. За його словами, комісії часів Президента Ющенка «виявили величезну кількість порушень, і зовсім не кримськими татарами, але все залишилося на місці. Там (у розслідуванні захоплення земель в АРК) виявляються дуже цікаві імена з найвищих ешелонів влади як Криму, так і Києва».

Стосовно демаршу «меджлісівців», Віктор Янукович пошкодував за їх відсутність, сказав, що не розуміє такого, й закликав «вирішувати питання, а не політизувати їх і вносити нестабільність».