Коаліції на два боки

30.07.2010

Обурення тривало недовго: лідер Комуністичної партії Петро Симоненко, наробивши «опозиційного» шуму через підвищення комунальних тарифів, усе–таки погодився з рішенням Кабінету Міністрів. Петро Миколайович залишиться в коаліції, хоча численні опоненти закликали комуністів бути послідовними і піти з більшості. Симоненко ж хоче лишитися при владі. Але Компартія висуває коаліції кілька умов.

«Якщо вже уряд не повністю розрахував свої сили, а розруха, залишена «помаранчевими», виявилася страшнішою, аніж це видавалося на початку, і ціни на газ, і тарифи на комунальні послуги все–таки доведеться підвищувати — ми вимагаємо, щоб цьому передували розробка комплексної програми і практична реалізація механізмів, спрямованих на компенсацію втрат для населення», — заявив Симоненко через партійний сайт. При цьому перший секретар ЦК КПУ підкреслив, що в принципі комуністи виступають–таки проти підвищення тарифів: «Криза не може вирішуватися за рахунок найбідніших верств населення». Компартія наполягає, щоб уряд, міняючи цінову політику, вжив низку заходів: використовував для потреб ЖКГ дешевий український газ, переводив котельні на українське вугілля, встановив державну монополію та понизив ціни на хліб тощо.

Утім цей вихиляс до вподоби не всім членам партії. Лідер кримського осередку КПУ Леонід Грач вважає, що Компартія таки мусить вийти із коаліції. «Чим далі в ліс, тим більше дров. Чим більше ми вимастимося з нинішньою владою, тим гірше буде в майбутньому. Тому я відкрито порушую питання про вихід із коаліції», — заявив народний депутат Грач в інтерв’ю сайту «Главком». До всього, він каже, що в Криму на осінніх виборах місцевих органів влади КПУ співпрацюватиме не з Партією регіонів, а «має намір взяти під контроль усі виборчі комісії разом із «Батьківщиною», «Нашою Україною» і кримськими татарами».