Хрест, та не той

29.07.2010

«УМ» уже писала про конфлікт, який виник у Чернівцях, де на єврейському кладовищі був збудований меморіал «У пам’ять про румунських воїнів, які полягли в боях на території Чернівецької області в 1941—1944 рр». Монумент розмістили без будь–яких дозволів та погоджень. Сьогодні кілька громадських організацій знову нагадали про своє невдоволення цим фактом. Обласна та міська ради ветеранів, обласний Антифашистський комітет, культурно–освітнє товариство білорусів, обласне відділення Руського руху України, Буковинське Козацтво звернулися до голови ОДА та обласної ради, мера Чернівців, прокурора області, начальника УСБУ в Чернівецькій області з вимогою вжити заходів щодо демонтажу монумента. Адже біля нього збираються молодики з румунських неофашистських спільнот.

Громадські організації, мешканці Чернівців звертають увагу на те, що пам’ятний знак встановлено у Чернівцях в 2008 році на території єврейського кладовища, яке є історико–культурним заповідником державного значення. Румунська громадська організація «Голгофа», яка була ініціатором встановлення цього пам’ятника, самовільно змінила зміст напису на монументі, який тепер радикально відрізняється від того, що був погоджений єврейською громадою, а також внесла до композиції нацистський хрест, що суперечить українському законодавству. Всі звернення до товариства «Голгофа» з проханнями демонтувати пам’ятник ігноруються.

Ветерани нагадують, що існує дуже багато історичних документів про злочини румунської армії у період 1941—1945 року на території Буковини, репресії мирного населення. Зокрема, лише в липні у Чернівцях та містечках області було розстріляно майже три тисячі мирних жителів, створено єврейське гетто, куди зігнано понад 50 тисяч мешканців міста. Друга румунська армія в 1942—1943 роках брала участь у знищенні партизанського руху на теренах Буковини, а губернатор провінції Буковина генерал Колотеску мав звання генерала СС .