«Вибачте, перестаралися!»

28.07.2010

У Міністерстві закордонних справ Росії запевняють, що в майбутньому випадки недопуску українських громадян на територію РФ не повторяться. Відповідну обіцянку МЗС України отримало від Москви під час з’ясування обставин інциденту з правозахисником Василем Овсієнком. Нагадаємо, наприкінці минулого тижня координатора програм Харківської правозахисної групи висадили з поїзда при спробі перетнути кордон.

Як розповів на вчорашньому брифінгу речник МЗС України Олександр Дикусаров, українське зовнішньополітичне відомство звернулось по роз’яснення до російської сторони. Зокрема, відбулась телефонна розмова між міністром Костянтином Грищенком і в.о. міністра закордонних справ РФ Андрієм Денисовим. Пан Денисов говорив про це і з послом України в Росії Володимиром Єльченком.

За словами Дикусарова, російська сторона на високому рівні висловила жаль щодо відмови у в’їзді громадянину України. «Виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Росії проінформував про вжиті заходи з метою недопущення повторення подібних інцидентів у майбутньому та підтвердив рішення Президента Російської Федерації про відмову в українсько–російських відносинах на основі взаємності від практики застосування так званих «чорних списків», — цитує Дикусарова агенція УНІАН.

Речник МЗС підкреслив, що українська сторона вважає інцидент вичерпаним.