НОВИНИ ПЛЮС

27.07.2010

«Аль–Каїда» стратила француза

Екстремістське угруповання «Аль–Каїда в країнах мусульманського Магрібу» заявило про страту на території Малі французького заручника — 78–річного Мішеля Жермано, викраденого бойовиками у квітні. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, ця страта стала відповіддю на спільну операцію Мавританії та Франції проти бази «Аль–Каїди» в пустелі Сахара. Тоді, за інформацією силовиків, було знищено шістьох озброєних терористів.

Соратник Пол Пота відповість за геноцид

Учора камбоджійський суд визнав винним у злочинах проти людства і засудив до 35 років ув’язнення колишнього начальника в’язниці й табору тортур S–21, 67–річного Каїнга Гуека Еава, більш відомого під ім’ям Дуть. У в’язниці, якою він керував, в часи правління «червоних кхмерів» у 1975—1979 рр. загинули тисячі людей. Як повідомляє «Рейтер», Дуть став першим із–поміж лідерів режиму «червоних кхмерів», хто постав перед міжнародним трибуналом ООН (тодішній диктатор Пол Пот 1998 року помер від раку). В ув’язненні Дуть перебуває з 1999 року.

Іран побив глеки з Росією

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад розкритикував президента Росії Дмитра Медведєва, назвавши його «рупором ворогів Ірану». Заява іранського лідера стала відповіддю на нещодавні висловлювання Медведєва, який під час наради з російськими дипломатами вперше публічно визнав, що Іран, можливо, близький до створення ядерної зброї. «Іранський і російський народи — дружні. І ми зацікавлені у продовженні дружби між двома країнами, проте висловлювання Дмитра Медведєва дали старт американському пропагандистському спектаклю, спрямованому проти Ірану», — заявив Ахмадінежад.

Тим часом у Вашингтоні заяву російського президента привітали. «Це показово для співпраці і єдності сприйняття, яких Сполучені Штати та Росія досягли з цього питання», — наголосив представник Держдепартаменту США Філіп Кроулі. Раніше Росія підтримувала Іран у його ядерних дослідженнях і виступала проти запровадження санкцій щодо цієї держави.

США й Південна Корея пішли проти КНДР

У неділю в Японському морі, незважаючи на загрозу відповідних дій з боку КНДР, почалися навчання спільних військово–морських сил США і Південної Кореї. За словами держсекретаря США Хілларі Клінтон, навчання повинні «продемонструвати прихильність США до забезпечення обороноздатності Південної Кореї». Як повідомляє Бі–Бі–Сі, у навчаннях буде задіяно близько двадцяти кораблів і підводних човнів, у тому числі авіаносець «Джордж Вашингтон», а також близько 200 літальних апаратів, зокрема американський винищувач п’ятого покоління F–22. У військових маневрах візьмуть участь 8 тисяч військовослужбовців від обох країн.

Північна Корея тим часом заявила, що застосує сили ядерного стримування у відповідь на спільні дії «американських імперіалістів та їхніх південнокорейських маріонеток, що навмисне штовхають регіон до війни».

Кастро знову в строю

Лідер Кубинської революції Фідель Кастро вперше за чотири роки залишив столицю Куби Гавану. Легендарний революціонер, якого після хвороби бачили переважно у спортивному костюмі, надягнув свою знамениту військову сорочку і відвідав урочистий захід, присвячений пам’яті загиблих під час штурму казарми Монкада 26 липня 1953 року. Тоді група молодих революціонерів під керівництвом Фіделя спробувала захопити казарму, але штурм зазнав невдачі й усі його учасники потрапили за ґрати. Згодом під тиском громадськості їх звільнили. Місцеві мешканці вітали 83–річного Кастро вигуками «Хай живе Фідель!» та оплесками.

США готує замах на Чавеса?

Президент Венесуели Уго Чавес заявляє, що у США готують замах на нього і державний переворот у Венесуелі. «Я знаю, що засуджений до смерті, але не піддамся шантажу і погрозам», — наголосив Чавес, виступаючи на церемонії, присвяченій 227–й річниці з дня народження національного героя країни Симона Болівара.

Повені в Китаї

Через повені, спричинені зливами, в китайській провінції Шансі загинуло понад 100 осіб. Загалом 149 100 людей були змушені залишити свої будинки. Зсуви, викликані зливами, паралізували рух на кількох великих магістралях Шансі. Загалом, за даними китайського агентства Сіньхуа, наслідки повеней з початку року відчули на собі 120 мільйонів китайців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>