Більше ніколи не буде любові...

27.07.2010
Більше ніколи не буде любові...

Німці зносять до місця трагедії свічки, квіти й записки зі словами співчуття (позаду — той самий смертельний тунель). (Фото Рейтер.)

Найбільший у Європі танцювальний фестиваль обернувся трагедією, яка вразила не лише Німеччину, а й увесь світ. Замість розважитися, близько 400 людей минулої суботи потрапили до лікарні, а ще для 19 «вечірка» завершилася летальним кінцем.

Як і щороку, починаючи з 1989–го, на техно–сейшн Love Parade («Парад кохання»), участь у якому беруть найкращі виконавці музики техно, з’їхалися гості з усіх куточків планети. До 2007 року «Паради кохання» відбувалися в Берліні, але мешканці столиці скаржилися на те, що галасливі технофани їм надокучають, отож три роки тому дій­ство вирішили перенести в басейн Рура. Ще тоді противники цього рішення наголошували, що невеликі міста не зможуть приймати такий грандіозний фестиваль, але до їхньої думки не прислухалися. І справді, 2007–го «Парад» із 1,2 мільйона учасників успішно відбувся в Ессені, а 2008–го 1,6 мільйона без проблем пофестивалили в Дортмунді. Минулорічну імпрезу в Бохумі було скасовано, тому цього року «технарі» сподівалися на повну відірватися в Дуйсбурзі.

До 500–тисячного міста приїхало близько 1,4 мільйона шанувальників музики й танців. А на майдані старого товарного вокзалу, де відбувався фестиваль, навіть «стоячи одне в одного на голові», могло розміститися не більше 400 тисяч.

Пройти до цього танцмайданчика можна було тільки через вузький тунель. 24 липня приблизно о 18:00 за місцевим часом у ньому зіштовхнулися два людські потоки: тих, хто ще тільки намагався потрапити на майдан, і тих, хто, встигнувши переконатися в тому, що там панує жахлива тиснява, рушив цим же тунелем на вихід. Евакуаційні виходи з тунелю були зачинені, натовп напирав, спалахнула масова істерія та паніка. Ті, хто ще залишався назовні перед самим входом до підземної душогубки, намагалися вилізти на високі загороджувальні паркани з боків, аби натовп не заніс їх у смертельну пастку. Декому це вдавалося, інші зривалися й падали з майже дев’ятиметрової висоти просто під ноги юрби.

Серед 19 загиблих, окрім німців, є й іноземці — громадяни Австралії, Італії, Голландії та Китаю, всі віком від 20 до 40 років. Понад 340 людей отримали досить тяжкі поранення, ще кілька сотень відбулися саднами, подряпинами й синцями. Фатальних наслідків могло бути менше, якби лікарі змогли вчасно надати допомогу пораненим. Але вся територія довкола була забита людьми, і медикам не вдалося швидко пробратися до епіцентру трагедії.

А поки одні «фестивальники» гинули в тунелі, інші й далі веселилися перед сценою: побоюючись іще більшої паніки, організатори вирішили не зупиняти дійство. Танці припинилися аж по 23–й — уже після того, як після відкриття аварійних виходів тунель розвантажили, а поранених і загиблих вивезли.

Німецькі ЗМІ покладають вину за трагедію на організаторів фестивалю та правоохоронців, які мали гарантувати безпеку. Шеф поліції Дуйсбурга Детлеф фон Шмелінг учора заявив, що вини поліції в суботніх подіях немає: «Натиск юрби був не настільки сильним, щоб неминуче призвести до такого нещастя», — цитує поліцейського начальника агенція «Рейтер».

Головний організатор та ідейний натхненник «Параду кохання» Райнер Шаллер у неділю на спеціальній прес–конференції сидів, втупившись у стіл, і майже не піднімав очей. «Ми зробимо все можливе, щоб допомогти з’ясувати причини трагедії, — запевнив Шаллер. — «Парад кохання» завжди був мирним і радісним фестивалем. Але все це було затьмарене вчорашніми подіями. У пам’ять про це горе ми більше ніколи не проводитимемо таких фестивалів».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Крістіан Вульф розпорядилися ретельно розслідувати причини суботнього нещастя й знайти винуватців та висловили співчуття родинам загиблих і постраждалих. Співчуття висловили також голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і лідери багатьох країн світу.

...За страшною іронією долі, гаслом «Параду кохання» було Dance or Die («Танцюй або помри») — це назва однієї з найпопулярніших у Німеччині груп у стилі техно. На місці трагедії залишилося лежати багато значків і плакатів із таким написом, а німецькі газети переінакшили назву фестивалю на «Парад смерті».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>