Люди на останніх рубежах

27.07.2010

Якщо в минулому чемпіонаті останній аутсайдер здобув свої перші очки лише в сьомому турі, то нинішньому нулі в цій графі закрилися вже після третього ігрового дня — «Волинь» не програла «Кривбасу». Також цей тур подарував новий розгром, перший хет–трик та історичний гол дебютантів «вишки».

Найпринциповішим протистоянням стала зустріч у Харкові, де «Металіст» у грі з «Динамо» вкотре намагався продемонструвати, що здатен боротися за дещо більше, ніж за чергову бронзу. Підопічні Мирона Маркевича мали шанс перемогти конкурентів, але знову не дотиснули киян: тепер їхня серія без перемог у домашніх матчах проти «Динамо» становить 14 матчів поспіль.

 

Втрата в квадраті

Для господарів, котрі вийшли на поле в оновленому варіанті своєї жовто–синьої форми, усе починалося непогано. Заповнені трибуни погнали своїх улюбленців уперед, і в першій половині гри вони почувалися значно впевненіше за динамівців.

«Металіст» того вечора виглядав ну зовсім як «Шахтар»: попереду в команді Маркевича діяли три бразильці — Коельйо, Фініньйо та новачок Шав’єр, котрий новачок у складі «МХ» майже одразу після підписання контракту, в середині поля бігав їхній співвітчизник Едмар, а в захисті вийшов аргентинець Вільягра. Додайте сюди ще трьох бразильців у стартовому складі киян — кількість південноамериканців на полі зашкалювала. А в харків’ян були ще серб Обрадович та сенегалець Гуйє, котрий зіграв перший матч після травми. Виходить, що у стартовому складі «Металіста» українців було тільки четверо (якщо не рахувати натуралізованого Едмара).

І вже на четвертій хвилині гри новопридбаний Шав’єр мав чудовий шанс забивати, коли вискочив сам на сам із Денисом Бойком, але голкіпер виручив. Гості, в яких на лаві запасних залишився Артем Мілевський, зате з перших хвилин вийшов молодий Денис Гармаш, чимось особливим у перші 45 хвилин не запам’яталися.

Але перед перервою у воротарському майданчику господарів сталася подія, яка й визначила результат гри: на рівному місці впав голкіпер «Металіста» Олександр Горяїнов. Пізніше виявилося, що ветеран харків’ян порвав ахіллесове сухожилля. Замість нього місце в «рамці» зайняв Дмитро Жданков — дебютант прем’єр–ліги. Свої м’ячі він пропустив у другому таймі, а перший «жовті» навіть виграли зусиллями Фініньйо, якому віддав чудовий пас співвітчизник Коельйо. У цьому епізоді помилився київський бразилець — захисник Бетао.

На другий тайм тренер гостей Валерій Газзаєв випустив гравців креативного плану Мілевського та аргентинця Бертольйо, і дуже скоро його команда забила. Жданков збив Романа Зозулю, і львівський арбітр Андрій Шандор призначив пенальті.

Минулого туру Андрій Шевченко забив із «точки» «Таврії». Тоді з’ясувалося, ніби Шева з Мілевським домовилися виконувати 11–метрові почергово. Але і цього разу виконувати вирок узявся Шевченко, і знову був точним.

А ще через 10 хвилин «Динамо» вийшло вперед: Гармаш, якому Газзаєв довіряє все більше, скористався черговим огріхом Папи Гуйє і забив свій перший м’яч у прем’єр–лізі та останній — у цій грі.

«Гуйє сьогодні зробив усе для того, щоб «Динамо» виграло», — зазвичай стриманий Маркевич після гри поклав провину за поразку саме на сенегальця.

Хвилювання через втрачені три очки вже позаду, натомість у Мирона Богдановича з’явився новий головний біль — пошук нового воротаря. Горяїнов після такої травми вийде на поле не скоро.

Чигра повернувся, Селезень роззабивався

Уже 20 матчів поспіль у внутрішній першості не програє «Шахтар». У неділю чемпіони приймали луганську «Зорю» і, як здавалося, мали легко перемагати. Але вже в середині першого тайму господарі залишилися в меншості: за фол останньої надії червону картку отримав Олександр Кучер. Цікаво, що збивав він Віталія Віценця — вихованець «Шахтаря» рвався до воріт П’ятова і міг забивати.

У меншості «гірникам» довелося непросто. Луганці не надто йшли вперед, але мали кілька слушних нагод у контр­атаках. Основні зусилля підопічні Анатолія Чанцева зосередили на обороні й діяли там майже без помилок. Але за три хвилини до закінчення гри своє слово сказав Дмитро Чигринський: оборонець, що грав за «Шахтар» перший матч після повернення з «Барселони», вдало підставив голову після навісу Дугласа Кости із флангового штрафного. Відтак «Шахта» не відстала від «Динамо» за кількістю набраних очок — по сім.

А справжнім героєм третього туру став нападник «Дніпра» Селезньов. В активі Євгена в суботньому виїзному матчі проти «Іллічівця» — хет–трик. 5:1 — дніпропетровський клуб познущався над маріупольцями, які в попередньому турі в схожому стилі обіграли в гостях «Ворсклу».

Голкіпер туди, голкіпер сюди

Останній матч у светрі з емблемою запорізького «Металурга» провів воротар Максим Коваль. Недарма він так широко посміхався і перед грою у Львові, і після неї. Офіційної інформації про його перехід до «Динамо» ще немає, але після поразки від «Карпат» помічник головного тренера запоріжців Андрій Глущенко підтвердив, що 17–річний талант перебирається до Києва. «Для Максима це гарний крок у кар’єрі. Він приніс чимало користі нашій команді», — так оцінив втрату важливого виконавця Глущенко, сам колишній голкіпер.

Розмови про перехід Коваля до «Динамо» велися ще з середини минулого сезону. Кажуть, вартість трансферу становитиме 4 млн. доларів, плюс до Запоріжжя переїде третій воротар киян Кичак. Цікаво, що у складі «біло–синіх» зараз значиться й інший колишній запоріжець — Станіслав Богуш, але він травмований, як і Олександр Шовковський. А Денис Бойко надійністю не відзначається.

Прикарпатські герої Севастополя

Давно вже дебютанти елітної ліги в Україні не стартували так вдало, як «Севастополь». Найпівденніший клуб хоч і забив за три тури всього один м’яч, але досі жодного матчу не програв і взагалі не пропускав.

«Арсенал» зі своїми двома перемогами на старті в цій дуелі виглядав фаворитом. Та й по грі переважав — завдав удвічі більше ударів по воротах, ніж гості. Однак грамотно організована оборонна гра севастопольців принесла результат: у середині другого тайму вони забили єдиний гол, що став для них історичним — першим в еліті.

Героєм Севастополя виявився уродженець Івано–Франківська Ігор Худоб’як (щоб відрізнити його від нападника «Карпат», треба вказувати по батькові: цей — Орестович, львів’янин — Ярославович). Половину попереднього сезону Ігор Орестович провів у першоліговому «Прикарпатті». Габаритний рудий форвард, що нагадує Штефана Еффенберга, не є основним у команді Сергія Шевченка, але за 20 хвилин, проведених на полі, міг відзначитись і вдруге. Але вистачило й разу. Гол був своєрідним: Худоб’як видряпав м’яча неподалік від власного штрафного майданчика, коли «каноніри» подавали кутовий. Господарі були ніби приспані пасивністю «Севастополя» в атаці й у цьому випадку не залишили позаду жодного (!) свого захисника. Тож Худоб’як пробіг дві третини поля, влучив у руки голкіпера Віталія Реви, а добив снаряд у ворота після того, як він відскочив від штанги.

За цією грою на стадіоні НТК ім. Банникова спостерігав куратор українських суддів П’єрлуїджі Колліна. Наступного дня його вже бачили на «Оболонь–арені». До речі, варто відзначити, що суддівських ляпів після призначення синьйора Колліни в нас стало значно менше.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 3–й тур

«Волинь» — «Кривбас» — 0:0

6 800 глядачів

«Металіст» — «Динамо» — 1:2

Голи: Фініньйо, 45+2 — Шевченко, 55 (пен.); Гармаш, 65

38 600 глядачів

«Таврія» — «Металург» (Д) — 2:1

Голи: Ковпак, 10; Ідахор, 62 — Мхітарян, 75

4 500 глядачів

«Арсенал» — «Севастополь» — 0:1

Гол: І. О. Худоб’як, 71

1 360 глядачів

«Іллічівець» — «Дніпро» — 1:5

Голи: Антонов, 43 — Коноплянка, 6; Селезньов, 15, 71, 90+2; Ферейра, 68

6 500 глядачів

«Карпати» — «Металург» (З) — 1:0

Гол: Федецький, 55

Вилучення: Гурулі, 90 («К»)

6 000 глядачів

«Шахтар» — «Зоря» — 1:0

Гол: Чигринський, 87

Вилучення: Кучер, 29 («Ш»)

31 412 глядачів

«Оболонь» — «Ворскла» — 0:1

Гол: Сачко, 8

4 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Дніпро» 3 3 0 0 8–1 9

2. «Шахтар» 3 2 1 0 4–1 7

3. «Динамо» 3 2 1 0 6–4 7

4. «Ворскла» 3 2 0 1 6–3 6

5. «Арсенал» 3 2 0 1 3–1 6

6. «Севастополь» 3 1 2 0 1–0 5

7. «Металург» (Д) 3 1 1 1 5–3 4

8. «Металіст» 3 1 1 1 2–2 4

9. «Карпати» 3 1 1 1 1–1 4

10. «Іллічівець» 3 1 1 1 5–7 4

11. «Таврія» 3 1 0 2 3–4 3

12. «Кривбас» 3 0 2 1 0–2 2

13. «Металург» (З) 3 0 1 2 1–3 1

14. «Зоря» 3 0 1 2 0–3 1

15. «Оболонь» 3 0 1 2 2–6 1

16. «Волинь» 3 0 1 2 0–6 1

Бомбардири: Сачко («Ворскла»), Селезньов («Дніпро») — 4, Шевченко («Динамо») — 3.

Перша ліга

2–й тур. «Енергетик» — «Буковина» — 1:4 (Семенюк, 31 (пен.) — Коробкін, 22, 60 (пен.), 66; Іванов, 54), «Дністер» — «Олександрія» — 1:4 (Полтавець, 21 (пен.) — Сидоренко, 28 (пен.), 32 (пен.); Лавренцов, 41; Грицук, 90), «Сталь» — «Прикарпаття» — 5:0 (Гордя, 27; Кондратюк, 49; Окана–Стазі, 63, 65; Палагнюк, 88), «Зірка» — «Фенікс» — 0:2 (Івашко, 39; Погорільцев, 90+2), «Кримтеплиця» — «Титан» — 2:1 (Єрмоленко, 5; Діабі, 67 — Довжик, 61 (пен.); вилучення: Антонюк, 59 («К»)), «Нафтовик» — «Нива» (В) — 4:0 (Євсєєв, 5, 63; Єсип, 80; Покосенко, 88), «Геліос» — «Динамо–2» — 0:0, «Львів» — «Арсенал» (БЦ) — 1:0 (Крамар, 16; вилучення: Бурлін, 64 («А»)), «Закарпаття» — «Чорноморець» — 0:1 (Дорош, 68; нереалізоване пенальті: Артюх, 60 («З»)).

Лідери: «Олександрія», «Львів», «Кримтеплиця» — 6.

Росія

Прем’єр–ліга. 14–й тур. «Сибір» — «Локомотив» — 2:2 (Медведєв, 49; Молош, 67 — Алієв, 16, 31), ЦСКА — «Спартак» (Н) — 1:2 (Нецид, 45+3 — Сірадзе, 8; Гогуа, 44), «Рубін» — «Динамо» — 2:0 (Касаєв, 55, 63), «Ростов» — «Зеніт» — 1:3 (Лебеденко, 89 (пен.) — Кержаков, 45+1; Данні, 50; Файзулін, 70), «Крилья совєтов» — «Спартак» (М) — 0:0, «Аланія» — «Том» — 2:1, «Амкар» — «Сатурн» — 0:1, «Анжи» — «Терек» — 1:0.

Лідери: «Зеніт» — 36, «Рубін» — 29, ЦСКА — 27, «Спартак» (Нч) — 25, «Локомотив» — 22.

Бомбардири: Алієв («Локомотив») — 11.

Бельгія

Суперкубок. «Андерлехт» — «Гент» — 1:0 (Куяте, 30).