Сильніша за вогонь і гармати

23.07.2010

Горезвісні події у Новобогданівці, а згодом і в Лозовій, де внаслідок пожежі злетіли у повітря арсенальні склади, змусило Міноборони всерйоз замислитися над створенням пожежної бронетехніки. Старі післявоєнні машини серії ГПМ–54, що застосовувалися на боротьбі з цими техногенними катастрофами, виявилися безсилими перед вогняною стихією такого класу. Ось тоді й був оголошений тендер на розробку нової гусеничної «пожежки», закутої у броню, який виграло ДП «Харківський бронетанковий ремонтний завод». Як повідомив агенції «Статус–кво» заступник директора підприємства Микола Степанов, випробування технічної новинки заплановано вже на кінець липня. Дослідний зразок заводчани створили власним коштом.

Зовні ГПМ–64 така ж могутня, як взятий за її основу танк, проте червона, подібно до класичної «пожежки». На відміну від своєї попередниці, вона не просто неповоротка водяна «діжка» на гусеницях, а могутній агрегат, що здатний спрямовувати струмінь на більшу відстань,вміщує більше води і має потужніший насос. Технічній новинці під силу робота в умовах підвищеної запиленості. Вона броньована з чотирьох сторін і здатна витримати пряме попадання потужної гармати. А ще автоматично замінює гусениці у випадку вигорання гумових шарнірів. Керується така машина екіпажем із трьох чоловік, але у разі підвищеної небезпеки танкоподібну «пожежку» можна спрямувати пультом у місце катастрофи на відстань до чотирьох кілометрів без людей на борту.

Микола Степанов каже, що технічна новинка ХБТРЗ уже зацікавила пожежні служби Китаю, Саудівської Аравії та США. Укладання контрактів з іноземними країнами — цілком реальне, тому що підприємство спроможне виготовляти до 20 таких машин на рік. Від вітчизняного Міноборони підприємство сподівається отримати замовлення щонайменше на 70 одиниць броньованої пожежної техніки.