Вандалізм під образами

23.07.2010
Вандалізм під образами

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Нинішня українська влада зі штанів вилазить, щоб догодити патріарху Кирилові, який уже вдруге за останній рік приїжджає навчати українців, як треба правильно жити.

Більше того, з приходом Януковича до влади почастішали відверті напади на приходи та храми УПЦ КП та погрози її священикам. Особливо це помітно в Східній Україні, де лише останнім часом були спалені храми УПЦ Київського патріархату в Шостці Сумської області, Маріуполі, а на днях у Луганську невідомі спалили збудований на 90 відсотків (залишилося лише встановити купол) дерев’яний храм на честь Архістратига Божого Михаїла, на який було затрачено понад 300 тисяч гривень. Недолюдки побили сторожа, який нині перебуває в реанімації, облили бензином церкву та дерев’яні будматеріали й підпалили. Все згоріло дотла...

Сумнівно, що замовники та виконавці теракту будуть знайдені, адже для нинішньої влади православні Київського патріархату — «розкольники й у їхній церкві немає Бога».

Трохи більше місяця тому віряни УПЦ Київського патріархату села Урожайне, що у Великоновосілківському районі Донецької області, отримали приміщення під храм Різдва Христового. У церкві ще тривають опоряджувальні та оздоблювальні роботи, але служба Божа правиться. У селі зареєстровано парафію, яку очолив отець Ігор. Серед прихожан храму Різдва Христового — багато людей різних національностей, адже у цій частині Донеччини проживає чимало нащадків переселенців з усіх куточків України. Ходили до церкви отця Ігоря навіть протестанти.

Та ось нещодавно до єпархіального управління Донецько–Маріупольської єпархії УПЦ КП надійшов сигнал від ієрея Ігоря Кутнього, в якому повідомлялося, що йому погрожує розправою раніше двічі засуджений житель села Урожайне. Колишній кримінальний елемент неодноразово намагався напасти з ножем на священика. «Одного разу бандит напав на панотця з косою, і тому лише чудом вдалося врятуватися», — розповідають мешканці Урожайного. Навіть тоді отець Ігор всіляко намагався заспокоїти зловмисника, до кінця виконуючи свою християнську місію. Проте його зусилля були марними. Переслідування, пов’язане з загрозою життю священика, тривало кілька днів. Отець змушений був ховатися в приміщенні храму, а з іншого боку загрозливо лунало п’яне: «Відкривай, розкольнику, попівська морда, — я буду тебе різати». У результаті отцю довелося звернутися до правоохоронців, і ті зловмисника затримали.

У селі розповідають, що напередодні цих подій в Урожайне приїжджали представники УПЦ Московського патріархату й відверто агітували проти церкви Київського патріархату, налаштовували сельчан проти неї.

«Стосовно цих нападів, можна однозначно сказати, що це не якась хуліганська витівка місцевого п’яниці. Це наслідки добре організованої та спланованої роботи, — упевнений архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій. — Адже вже неодноразово траплялися випадки, коли в Урожайне та сусідню Старомлинівку приїжджали невідомі люди та розповідали їх мешканцям, що Українська православна церква Київського патріархату — це розкольники, що в наших церквах немає Бога, а почувши службу українською мовою, треба її зупинити або ж тікати з того місця. Зрозуміло, що більшість людей не сприймають це всерйоз, тому ставка робиться на людей, на яких легко впливати чи шантажувати. Враховуючи те, що чоловік, який нападав на отця Ігоря, був двічі засуджений, то, очевидно, цю людину збили з праведного шляху та хтось використовує у своїх цілях».