За право — до Бога

21.07.2010

Нещодавно у провадженні Донецьких правоохоронців з’явилася чергова, вже третя за останні кілька місяців, резонансна справа, пов’язана з убивством відомих у місті правозахисників. Цього разу жертвою кілера став адвокат Сергій Сігідін. Серед правоохоронців Сігідін — постать досить відома: раніше працював слідчим та суддею Донецького апеляційного суду, а останнім часом — приватним адвокатом та займався правозахисною діяльністю.

Трагедія сталася поблизу приватного будинку, де проживав адвокат. Кілер очікував жертву, заховавшись у густих заростях декоративного чагарнику, поблизу будинку Сігідіна. Коли той на власному авто виїхав за ворота обійстя, зловмисник вискочив із засідки, випустив у правозахисника дві кулі й зник. Обидві кулі потрапили чоловікові в груди, не залишивши Сігідіну найменших шансів на порятунок — через кілька хвилин він помер. Як з’ясувалося пізніше, очевидці встигли помітити хлопця у чорній куртці, що тікав у бік розташованого неподалік кладовища.

Почувши постріли, сусіди спочатку сприйняли їх за хлопки петард чи звуки грому. І лише дитячі голосіння «Тату, не помирай» змусили вибігти їх на вулицю, де на водійському сидінні автомобіля «КІА»в закривавленій сорочці сидів їхній сусіда, а поруч плакали дружина та його восьмирічний син.

За твердженням сусідів, Сергій Сігідін у цьому будинку проживав уже досить давно, ніколи не скандалив і раніше ніхто йому не погрожував. У небіжчика залишилися півторарічна донька та 8–літній син.

У ході розслідування відпрацьовується багато версій. Причиною замаху, на думку донецьких правоохоронців, могли бути як правозахисна діяльність 57–річного адвоката, так і особисті мотиви. Як повідомили «УМ» у Головному управлінні МВС у Донецькій області, слідству вже вдалося встановити прикмети злочинця: на вигляд — 30 років, зріст — 175 см, худорлявої статури, сутулий, зі смаглявим обличчям, тонким гострим носом, темними очима. Наразі донецькі міліціонери проводять заходи щодо встановлення особи зловмисника та розкриття злочину.