Рогаті «емігранти»

14.07.2010

Корів–годувальниць та м’язистих бичків на Прикарпатті з кожним роком стає все менше. Лише торік кількість худоби в краї скоротилася майже на 11 тисяч голів, і без радикальних заходів зупинити невтішну тенденцію навряд чи вдасться. Прикро, бо в структурі сільського господарства області, з огляду на її ландшафтні особливості, тваринництво здавна вважалося найрентабельнішим заняттям.

Повернути Івано–Франківщині лідируючі в дер­жаві позиції з виробництва тваринницької продукції, за задумом голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, допоможе елітна австралійська й канадська худоба молочної та м’ясної порід. Із цією метою 30 тисяч голів ВРХ, подолавши Атлантичний та Індійський океани, мають потрапити на Прикарпаття. «Ми вже провели переговори з представниками ділових кіл Австралії та Канади, — похвалився івано–франківський «губернатор». — Вони висловили готовність надати нам кредити для закупівлі племінної худоби під гарантії українського уряду. Президент України і Кабмін нас підтримують. Між іншим, у Канаді є окремі породи ВРХ, адаптовані до схожих на наші умов. Для утримання цих тварин навіть не потрібно будувати стайні, бо цілий рік вони добре почуваються на свіжому повітрі».

Привезену з–за кордону худобу найперше передаватимуть великим господарствам, а отриманий там приплід молодняку поширюватимуть по області, зокрема й для приватного сектору. Реалізація проекту розпочнеться в наступному році.