Море в ціні

07.07.2010

Літній сезон відпусток у Криму в розпалі й має всі ознаки до зростання кількості відпочивальників. «Станом на червень у Криму відпочило понад 901 тисяча осіб, що майже на 15 відсотків вище показників минулого року», — запевняє керівник центру туристичної інформації Володимир Царук. Серед новинок цьогорічного туристичного сезону в Криму — проект «Туристичні маршрути Криму в Google maps». «Відтепер інформацію про 40 кримських туристичних маршрутів та стоянок можна легко знайти у відкритому доступі в мережі Інтернет, ще 15 таких маршрутів знаходяться у стадії розробки, — каже Володимир Царук. — Також цього року Міністерство курортів Криму запровадило електронну відеосистему обліку автомобілів на в’їзді до автономії, що дозволить мати достовірнішу інформацію про кількість відпочивальників на місцевих курортах. Також у майбутньому планується створити мережу невеликих аеродромів, які готові приймати літаки малої авіації та віп–літаки».

Особливо тішить кримчан, що до них активніше цього року почали їхати росіяни — чи не основний контингент туристів півострова. Директор Кримської туристичної компанії «Тур– Етно» Андрій Пилов констатує: цього літа число відпочивальників із сусідньої Росії в Криму збільшилося на 6 відсотків. Зростає також кількість туристів із Білорусі, країн Прибалтики. Користується попитом Крим і серед німців, поляків.

Традиційно в Криму відпочиває і чимало «дикунів». «За інформацією Міністерства курортів та туризму Криму, кількість організованих відпочивальників на червень цього року скоротилася на 1,5 відсотка, — каже Андрій Пилов. — Із цього можна зробити висновок: Крим відвідують, але велика кількість людей обирає неорганізований відпочинок у місцях розміщення, які не є офіційно зареєстрованими, — приватний сектор, приватні готелі, які не пройшли сертифікацію і не мають належних умов для прийому туристів. Це погана тенденція, адже такі заклади псують імідж Криму. Але їх з кожним роком стає все більше, і вони користуються популярністю».

Наслідком цього цілком можуть бути й кримські ціни на відпочинок, які останніми роками не славилися «поблажливістю». Андрій Пилов визнає, що на ринку туристичних послуг у Криму катастрофічно не вистачає пропозицій економ–класу. Крім того, прослідковується бізнес–тенденція, коли власники готелів переводять свій номерний фонд з економного у більш високу цінову категорію. Цього літа ціни на кримських курортах знову підскочили. «Вартість відпочинку в Криму цього року зросла в середньому на 10—15%, — зазначає голова Комітету з внутрішнього та в’їзного туризму Асоціації лідерів турбізнесу України Борис Зелінський. — Це спричинено подорожчанням продуктового кошика та комунальних послуг». Як запевняє Борис Зелінський, зараз у Криму відпочинок за добу із триразовим харчуванням на одну особу становить мінімум 180—250 гривень (залежно від географії об’єкту, зручностей, послуг).

Кримські туроператори стверджують, що найбільшою перепоною для Криму на шляху до туристичного Едему на сьогодні є брак інфраструктури. Стримує розвиток туристичної галузі й непомірно дорога кримська земля. Андрій Пилов наголошує на тому, що через захмарну вартість земельних ділянок (особливо в південній частині Криму) там неможливо створювати об’єкти економ–класу, — підприємцям це буде не вигідно.

Однак заплативши чималі кошти, ви ще не отримаєте гарантію гарного відпочинку. Адже ахіллесова п’ята Криму — низька якість сервісу. Аби боротися з цією ситуацією, туроператори ініціювали проведення акції «Моя Батьківщина — не совок». За словами Бориса Зелінського, це спроба боротися з іміджем Криму як «совковим» місцем, в якому надаються туристичні послуги низької якості. «Суть акції в тому, що для покращення іміджу наших курортів ми боротимемося з найбільш одіозними постатями або явищами, які не дають нам можливості спокійно жити й працювати, а нашим туристам — отримувати якісний відпочинок», — сказав Борис Зелінський. Акцію планують поширити на всю Україну: оператори обіцяють скласти чорний список готелів і пансіонатів, що надають послуги низької якості, й опублікувати його на туристичних порталах.