22 червня: війна «Газпрому» з Білоруссю

23.06.2010

Учора «Газпром» виконав свою погрозу і почав ще більше обмежувати газопостачання до Білорусі. Вчора обсяги блакитного палива було скорочено на 30 відсотків. Як повідомив на засіданні оперативного штабу голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, упродовж доби, що минула після першого «прикручування крану» (тоді обсяг постачання газу скоротили на 15%), Мінськ «не вчинив жодних дій щодо погашення заборгованості», тому «з 10–ї години за московським часом 22 червня 2010 року вводиться обмеження на плановий об’єм добової поставки російського газу в Республіку Білорусь на 30 відсотків із подальшим збільшенням обмеження до рівня поставки пропорційної заборгованості».

Нагадаємо, Москва заявляє, що з початку цього року Білорусь заборгувала їй за газ уже понад 192 мільйони доларів. У відповідь Мінськ оголосив, що «Газпром», у свою чергу, винен «Білтрансгазу» майже 200 мільйонів доларів за транзит блакитного палива до Європи.

У понеділок у Москву для переговорів із «газового питання» приїхала білоруська делегація. Але, як заявив учора на прес–конференції заступник начальника департаменту з інформаційної політики ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов, «жодних виразних відповідей на запитання, коли буде погашено борг за постачання російського газу, дано не було». За словами Купріянова, увечері ж понеділка парламентарії від «бацьки» Лукашенка відбули назад до Мінська, пообіцявши до 10–ї ранку 22 червня дати відповідь щодо термінів і процедури погашення боргу.

Але в обіцяний час «на контакт ніхто не вийшов. Натомість ми одержали лист першого віце–прем’єра уряду Білорусі Володимира Сємашка, в якому також ніяких предметних пропозицій і зобов’язань щодо погашення накопиченого боргу немає, — повідомив речник «Газпрому». — Натомість лист закінчується, по суті, погрозою про те, що в разі подальшого зниження постачань газу до Білорусі вони здійснять дії, пов’язані з відбором газу з транзитної ГТС для задоволення потреб народного господарства Білорусі.

Про «здійснення таких дій» Мінськ попереджав і раніше. Щоправда, перший заступник міністра енергетики Білорусі Едуард Товпенець запевнив, що «буде зроблено все можливе», аби відбирати транзитний газ не довелося. Однак європейські споживачі, які свого часу вже переживали аналогічну кризу в російсько–українських газових відносинах, неабияк стурбовані. «Якщо Білорусь і справді скоротить пропуск газу в Європу, це зачепить три країни. Насамперед Литву, яка повністю залежить від транзиту російського газу через Білорусь, а також частково Польщу й Німеччину», — зауважила представниця Єврокомісії Марлен Холцнер.

Як запевнив генеральний директор ТОВ «Газпром експорт» Олександр Медведєв, якщо Білорусь і справді «замахнеться на газ», призначений для Європи, «Газпром» «зробить усе можливе», щоб європейські споживачі не постраждали. Також Медведєв повідомив, що «Газпром» готується задіяти механізм спостерігачів, «щоб було абсолютно очевидно, хто що робить».

Учора на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що дав розпорядження перекрити транзит російського газу до Європи, поки «Газпром» не погасить свої борги перед Мінськом. «Газпром» винен нам за транзит 260 мільйонів, і він це визнає, а ми їм винні 190 мільйонів. Це ж до абсурду доходить, що ми не сплачуємо цей борг!» — наголосив Лукашенко, запропонувавши зробити взаєморозрахунок боргів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>