Вікторе, поверни Віктора!

23.06.2010

Національна спілка журналістів закликає відмінити наказ голови Держкомтелерадіо про звільнення Віктора Набруска з посади президента Національної радіокомпанії України. У Спілці переконані, що формальна причина звільнення — закінчення строку контракту — не означає, що людину автоматично слід усунути з посади: «для цього повинні бути вагомі аргументи».

«Яку мету переслідували організатори звільнення Віктора Набруска з посади — треба запитати у них. Але зрозуміло одне: жодних демократичних принципів при цьому (кадровому рішенні) дотримано не було — чиновники застосували звичний їм волюнтаристський, авторитарний метод», — йдеться в учорашній заяві секретаріату.

НСЖУ нагадує, що за часів президентства Набруска НРКУ «стала найпотужнішим державним засобом масової інформації, послідовним провідником державної політики, спроможним не вдаватися у політичні розбірки, а об’єктивно і неупереджено служити інтересам багатомільйонної аудиторії слухачів».

Спілка журналістів висловлює жаль, що нова влада дотримується авторитарної політики в інформаційній сфері загалом. Адже подібним чином призначалося й керівництво Національної телекомпанії України: без консультацій із колективом та журналістським середовищем.

НСЖУ звертає увагу Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр–міністра на ситуацію, яка склалася в колективах Національної теле– та радіокомпаній (на профспілкових зборах НТКУ більшість делегатів висловили недовіру президентові компанії Єгору Бенкендорфу).

На захист Віктора Набруска стали й десятки діячів зі сфери культури: Герої України, народні артисти, лауреати державних премій тощо. «Завдяки Віктору Набруску НРКУ вирізняється з–поміж інших радіокомпаній традиційно високою культурою українського мовлення, активною пропагандою державної мови», — йдеться у зверненні інтелігенції на адресу Віктора Януковича. Заяву, зокрема, підписали Борис Олійник, Іван Драч, Дмитро Гнатюк, Анатолій Паламаренко, Михайло Слабошпицький та інші.

За даними «УМ», у владних колах розглядають дві кандидатури на майбутню посаду президента НРКУ: колишнього прес–секретаря Януковича Тараса Аврахова та одіозного В’ячеслава Піховшека.