Концесія — панацея чи «дерибан» ЖКГ?

17.06.2010
Концесія — панацея чи «дерибан» ЖКГ?

Бердянська вода з–під кранів для пиття не придатна. (Фото з сайту tsn.ua)

Реформа ЖКГ, про необхідність якої так довго говорять «більшовики» й «меншовики» Верховної Ради, столичні і периферійні можновладці, ніяк не зрушить із мертвої точки. Та й дискусії, зрештою, ніби припнуті до стрижня проблеми: де брати кошти на латання дірявих мереж, ремонт дахів і вулиць? Від ледь не щоденного «Казна порожня!» у «простих» працівників ЖКГ уже вуха в’януть — і вони закривають очі на впровадження відверто корупційних схем «порятунку» ЖЕКів, ЖЕДів та інших комунальних контор. Ось і вигулькують на ниві послуг різноманітні ТОВ — фірми і товариства зазвичай із рекордно обмеженою відповідальністю. Хіба ж укладатимуть вони мільйони в чуже господарство?

 

Тільки курка гребе від себе!

Який приватник тринькатиме гроші на «реанімацію» майна громад, занедбаного ще за часів УРСР? Певен, що і в Запоріжжі знають: лише дурна курка гребе від себе! Попри це очільники обласного центру, інформує прес–служба мерії, мають намір залучити приватний капітал до оптимізації роботи низки комунальних підприємств. Позаяк «фігурантом» дебютного бізнес–проекту є міськводоканал, то лунають гучні застереження опонентів: спершу вивчити б перший в Україні — і, на жаль, гіркий досвід Бердянська. Обачний, мовляв, учиться на помилках чужих...

Свій «шлюб» із київським ТОВ «Чиста вода» влада Бердянська наразі вже визнає основним проколом. Торік сприяла прозрінню чиновників й «УМ» — минулорічними публікаціями «Хто каламутить воду в Бердянську?» (18 серпня) та «Аферисти чистої води» (19 грудня). «УМ» довела, що альфою й омегою діяльності «Чистої води» буде збирання платежів. За цей «наклеп» («Які борги? Ми тебе до суду!..») концесіонер обіцяв поквитатися з автором цих рядків, звернувшись до Феміди по захист честі й гідності. Таких чеснот у «чистоводних», мабуть, катма: у судах вони захищають лише свої фінансові інтереси. Не до газетяра...

Хлопці на «Майбаху», взятому в оренду, знайшли спосіб переконати мерію і депутатів, аби ті довірили майно КП, балансовою вартістю 81,7 млн. гривень, товариству з капіталом у 43 тисячі гривень! Було ж п’ять претендентів, розповідав депутат міськради Віктор Семенов, до того ж фахових і фінансово спроможних. Однак концесійний договір із «Чистою водою» таки підписали. Знаково, що на шістнадцяти сторінках перелік прав концесіонера виявився ледь не удвічі довшим, ніж його обов’язки. Договір укладено так, що влада Бердянська, зізнався на одній із нарад в облдержадміністрації віце–мер Валерій Харченко, не може вплинути на «Чисту воду» з її «різновекторними» боргами — бюджету, енергетикам; за воду, яку концесіонеру доставляють із Дніпра. Директор КП «Облводоканал» Микола Нікулін у розмові з кореспондентом «УМ» сказав, що невдовзі мешканці Бердянська, мабуть, знову матимуть «муляку» у кранах: «Лише половину поточних рахунків сплачує «Чиста вода», і на початку травня її борг нам перевищив десять мільйонів. Ще п’ять із лишком ТОВ заборгувало енергетикам».

Тарифні «багнети»

А мерія потурає концесіонеру в його невгамовному бажанні тарифним «багнетом» дірявити гаманці споживачів! Підвищувати тарифи на воду ТОВ мало право лише за рік після прийняття в управління майнового комплексу міськводоканалу (акт підписано 31 березня 2009–го) — і тільки за умови погашення семимільйонного боргу міськводоканалу, освоєння півтора мільйона гривень (із 120 обіцяних) на оновлення міського водогону... Донині не замінено жодного метра іржавих труб, і втрати дорогої води перевищують 40%! А навіщо гривнею розкидатися, якщо сесія міськради ще 25 лютого 2009 року відтермінувала концесійні платежі на два роки? Щоправда, за умови «консервації» на цей термін і тарифів.

Одержавши преференції, «Чиста вода» знахабніла, і її альянс із мером треба було анулювати. І тут стартував «парад невігластва»; враження — ніби міська влада не має юристів. Спершу сесія вирішує розірвати договір в односторонньому порядку, а не за рішенням Феміди, і суддя місцевого суду Олексій Парій задовольнив позов–протест «Чистої води». Чим відповіла мерія? Міський голова і його заступники то підписували листи–претензії боржнику, то задовольняли його ж клопотання. Восени, приміром, місто шокувало підвищення тарифів для населення від 6 грн. 38 коп. до 9,90 за кубометр! За доставку «куба» очищеної води 175–кілометровим водогоном від Каховки «Облводоканал» бере лише по 2,26 грн. з концесіонера, а той «накручує» ще сім із лишком!

Рішення міськвиконкому, ухвалене на «засекреченому» засіданні, сесія невдовзі скасувала. Однак «Чиста вода» подала черговий позов — і суд знову захистив інтереси концесіонера, «дякуючи» юристам, які питання про відміну «тарифного» рішення виконкому внесли до порядку денного сесії з порушенням процедури. До того ж, як повідомили депутати Віктор Семенов і Віктор Гречка, суддя одержав із мерії два листи з клопотанням про розгляд позову «Чистої води» без представників міськради і виконкому. Розглянули, і з 4 березня «холодний куб» у Бердянську подорожчав до майже десяти гривень.

«Чиста вода» — каламутна

У спритників «Чистої води» донині доста «адвокатів» і в Міністерстві ЖКГ. Тут з осені лежить клопотання Запорізької облдержадміністрації щодо анулювання виданої ТОВ ліцензії АВ № 466719 для діяльності, права на яку «Чиста вода» не підтвердила за 13 позиціями! Урядовців «біло–сердечних» давно витіснили «біло–блакитні», а корупція невмируща — як оте «каламутне» ТОВ, що ігнорує усі приписи.

Дивує депутатів і «узаконення» таких тарифів Державною інспекцією з контролю за цінами у Запорізькій області. А днями це відомство надіслало виконкому «циркуляр»: різницю між чинним й «обґрунтованим» тарифами ТОВ треба компенсувати! Відтак горе–інвестор «продірявить» міську казну ще на 12,5 мільйона гривень. Це озвучив на засіданні планово–бюджетної комісії Валерій Харченко — той віце–мер, якого теж вважають лобістом інтересів «Чистої води».

На депутатському дні депутат Воробйова казала, що «два роки від концесіонера нічого, окрім підвищення тарифів, ми не маємо», а пан Харченко гнув своєї: «Не треба так, ніби від «Чистої води» ми нічого не маємо (хтось таки має? — Авт.). Воду одержуємо, і треба затвердити бізнес–план та запропоновані ліміти використання води... Бо ТОВ має вкласти у розвиток мережі 8,5 мільйона гривень...».

Чому досі жодної гривні не вклав? Так місто, мовляв, жене його з ринку послуг! Виконували б пункти договору — не було б і «гоніння».

ТОВ «гребе» капітально. Тарифи — захмарні, а податків сплатили на два мільйони менше від КП–попередника; борг за оренду землі, енергетикам й «Облводоканалу» — понад п’ятнадцять мільйонів... Податківці обурені: приховуючи прибутки, ТОВ унеможливлює перевірки, змінивши у жовтні юридичну адресу з бердянської на київську. Подалі від гріхів?

Зрештою, навіть городянам терпець увірвався. З плакатами — «Чиста вода» — це найдорожча в Україні вода!», «Депутати! До чиєї кишені йдуть платежі за воду?», «Такий концесіонер нам не потрібен!», «Суди комерційні — захищають інтереси олігархів!» — бердянці перед сесією міськради мітингували під стінами мерії. Але того дня сесія все одно не розглянула «чистоводні» питання.

Тож «інвестор» продовжує заробляти, позаяк влада лише імітує «розлучення». Щоправда, 7 квітня Апеляційний суд Запорізької області визнав, що міськрада має право розірвати договір, але дирекція ТОВ упевнена, що Вищий господарський суд «відновить справедливість». «Чиста вода» не повертатиме взяте у концесію майно добровільно, заявив керівник ТОВ Володимир Чумак. На майновий комплекс, до речі, накладено борговий арешт — з ініціативи, ясна річ, не мерії, а КП «Облводоканал»...

Меру дали два місяці...

Нахабство концесіонера і нерішучість мерії спонукала до радикальних дій владу обласну. Новий «губернатор» Борис Петров місцем проведення першої виїзної колегії Запорізької ОДА обрав Бердянськ, озвучивши, що Ахіллесовою п’ятою міста вважає і «Чисту воду». Позбуватися ж її необхідно з дотриманням усіх процедур, акцентував також прокурор області Валерій Кулаков, з яким кореспондент «УМ» спілкувався перед засіданням колегії облдержадміністрації.

Попри фактаж, мер Бердянська Євген Шаповалов звіт про стан справ у місті обмежив переліком успіхів, критикуючи лише попередника. Навіть «Чисту воду» мер згадав як благо: за рік у гаманцях бердянців, мовляв, залишилося мільйонів п’ятнадцять! Цікаво, це ж у чиїх гаманцях?..

Логічно, що «губернатор», з огляду на купу виявлених комплексною перевіркою системних недоліків, висловив невдоволення таким звітом. На прес–конференції Борис Петров зауважив: «Мер повинен був зосередитися на недоліках! Для їх усунення ми даємо йому два місяці». Очільник регіону також запевнив, що Віктор Янукович виконає обіцянку щодо тарифів, яка пролунала на прес–конференції, де Президент сказав, що не забув, як пив бердянську воду.

Позаяк влада міста «не помічає» безвідповідальності концесіонера, чим де–факто потурає оборудкам «Чистої води», Борис Петров бачить єдиний вихід із тупика — остаточний розрив концесійного договору і чимскоршу передачу майнового комплексу Бердянського міськводоканалу (його вартість — близько 130 мільйонів гривень) на баланс запорізького КП «Облводоканал». Фахівці запевняють, що кубометр води відразу б здешевшав на гривню–півтори...