Родовід під мікроскопом

Родовід під мікроскопом

Віднайти славетні імена та корені видатних українців — таке завдання собі поставили благодійники з проекту «Українці у світі», започаткованого Всеукраїнським об’єднанням «За Помісну Україну!». Перші результати цього проекту — експозицію портретів «Українці у світі» — вже можна побачити в Українському домі. Але ініціатори на досягнутому зупинятися не збираються, тому оголосили всеукраїнський пошуковий конкурс «У нас одне коріння», в рамках якого кожен охочий — від школяра до науковця — мав можливість дослідити власне генеалогічне древо, історію рідного краю чи віднайти видатну особистість, яка могла б поповнити галерею портретів «Українці у світі».

Розв’язка через півроку

Розв’язка через півроку

Учора вдень сомалійські пірати нарешті звільнили судно Asian Glory під прапором Великої Британії, до складу екіпажу якого входять десятеро громадян України. Про це повідомив прес–секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров. Учора надвечір ще не було інформації про місцезнаходження та рух корабля, а також про стан здоров’я моряків. Однак речник МЗС висловив упевненість, що найближчим часом громадяни України повернуться на Батьківщину.

На вечорниці до Коновальця

На вечорниці до Коновальця

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Упродовж наступних трьох днів у селі Зашків, що неподалік Львова, відгримить молодіжний фестиваль, присвячений 119–й річниці від дня народження провідника ОУН Євгена Коновальця. Паралельно на мальовничій батьківщині Коновальця відсвяткують і День молоді. Як розповіла «УМ» координаторка проекту Ірина Чулівська, участь у фестивалі «Зашків–2010» братимуть усі охочі патріоти. Обійдеться без зайвих формальностей — реєстрація проходитиме вже на території самого наметового містечка. Вхід на фестиваль буде вільним, хоча організатори радять запасатися наметами.

Сонце «б’ється»

Сонце «б’ється»

Немилосердна спека, яка цими днями охопила Україну, спричинена переміщенням сухого тропічного повітря. Свого піку вона досягне завтра: у деяких регіонах країни, ймовірно, будуть побиті температурні рекорди, оскільки, за прогнозами синоптиків, очікується до плюс 38–39 за Цельсієм.

Із думками про Грецію

Із думками про Грецію

Гасло «міліція з народом» уже не актуальне — тепер у юрбі лунає «міліція вбиває». Близько п’яти сотень молодих людей ідуть київською вулицею Мельникова, скандують антиміліцейські гасла та несуть плакати такого ж змісту. Двічі колона зупиняється, її учасники сідають просто на вуличний асфальт, паралізуючи рух транспорту — міліціонери, які супроводжують натовп, навіть не намагаються цьому завадити. У цей час дехто лягає на дорогу, їхні тіла обводяться крейдою, дописуючи всередині контурів «убитий міліцією».

Вітчизна знову в небезпеці

Вітчизна знову в небезпеці

Дії нової української влади, її чіткий курс на повернення України у становище російської колонії, обурили українців за кордоном. Уперше з 1991 року українські діаспоряни в цілому світі виходять на акції протесту. «Нам сьогодні дуже б не хотілося до цього вертатися. Але факт залишається фактом: після 1991 року таких широких протестів за кордоном не було, — каже Стефан Романів, генеральний секретар найбільшої організації української діаспори — Світового конгресу українців. — В Англії відбулася студентська акція на підтримку України. До акцій також приєднуються люди, які виїхали з Батьківщини не так давно».

«Кримська світлиця» при смерті

«Кримська світлиця» при смерті

Новий головний редактор «Кримської світлиці», «рухівець» Леонід Пілунський, спромігся цьогоріч видати «на–гора» лише 12 газетних номерів, значну частину яких становлять здвоєні. Останній датований п’ятого квітня. «Світлиця» «гавкнулась», — відверто зізнався в розмові з «УМ» пан Пілунський, — немає фінансування. Міністр (культури і туризму Михайло Кулиняк. — Авт.) пообіцяв гроші наприкінці червня. Ми готові до цього — зверстано сім наступних номерів». За словами Пілунського, у такому ж «безвихідному» становищі решта дев’ять друкованих видань, зокрема «Культура і життя», що друкувалися в Києві на базі підпорядкованого міністерству державного підприємства «Журнально–газетне виробництво».

Всі статті рубрики