Страждання «Тризуба»

09.06.2010

За два роки з часу відкриття й освячення с­кульптурної композиції «Тризуб» на найвищій точці України символ нашої державності вже вдруге зазнає руйнувань. Та якщо перший раз відповідальність за нищення пам’ятки взяв на себе «Євразійський союз молоді», то хто розламав композицію цього разу, ще доведеться встановити слідчим. Як учора писала «УМ», «Тризуб» днями виявили туристи суттєво пошкодженим.

У Яремчанському міськвідділі міліції Івано–Франківської області «УМ» повідомили, що для з’ясування всіх обставин на Говерлу з самого ранку вирушила слідчо–оперативна група: «Перші результати будуть відомі сьогодні–завтра. Втім наразі робочою версією міліції залишається природне руйнування символу — внаслідок танення снігів і стічних вод». В облдержадміністрації не виключають, що причиною розламу міг стати також удар блискавки чи перепад температури. Утім втручання «небесної канцелярії» відкинули рятувальники Прикарпаття. «Принаймні за останні кілька днів наші прилади не фіксували жодних електричних розрядів на Говерлі», — повідомили «УМ» в оперативно–координаційному центрі.

Екс–голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, під час керівництва якого вітчизняною спецслужбою відбулося перше руйнування «Тризуба», вимагає негайно розслідувати інцидент, а вандалів — знайти і покарати. «Треба з’ясувати, звідки прибули ці вандали, — чи то вони місцеві, чи це найманці ззовні, як це було у 2007 році», — закликав колишній головний спецслужбіст.

Щоправда, швидше за все, якщо пошкодження і мали умисний характер, злочинців навряд чи шукатимуть за кордоном. Принаймні в «Євразійському союзі молоді» брати на себе відповідальність цього разу наміру не мають. «Наша організація не має жодного стосунку до останніх подій на Говерлі. Це провокація, спрямована проти «ЄСМ», — запевнили «УМ» у московському офісі антиукраїнської організації.

Не дуже вірить у версію про природне руйнування заступник директора Карпатського біосфероного заповідника, до якого входить і Говерла, Микола Рибак. Він каже, що скульптурна композиція зроблена з добротного матеріалу, а тому руйнування внаслідок підтоплення майже неможливе. Попри те, за його словами, що на території заповідника діє цілодобова охорона, руку міг докласти хтось із туристів чи наймані недоброзичливці. «На 32 тисячах гектарів заповідника в нас працюють 120 охоронців, яких цілком достатньо для нагляду за охоронною територією. Утім на Говерлу є вихід із села Лазещина — це територія у 1,5 тисячі гектарів. Її наразі ми не патрулюємо. Ще Президент Віктор Ющенко видав указ, згідно з яким вихід на гору зі сторони Лазещини мав увійти до складу Карпатського біосферного заповідника і, таким чином, був би під нашою опікою. Утім Кабінет Міністрів досі не видав відповідного розпорядження. Чекаємо його з дня на день, і лише після цього зможемо відповідати за все, що відбувається на найвищій точці України», — розповів пан Рибак «УМ».

А тим часом влада вже готується шукати кошти на відновлення пам’ятки державного значення. «Учора на місце події вирушили представники української спецслужби і експерт, який повинен встановити походження руйнування і скільки знадобиться грошей на реставрацію. Звісно, після цього ми спільно з обласною державною адміністрацією виділимо кошти. Адже «Тризуб» є українським символом і святинею нашої незалежності», — зазначила у коментарі «УМ» заступник міського голови Яремча Надія Бандурка.