Еллада під Януковича

08.06.2010

Перші два дні тижня Віктор Янукович проводить у Туреччині. У Стамбулі відбувається третій саміт–нарада зі взаємодії та заходів довіри в Азії. І, хоча Україна — не Азія, Януковича міг привабити список учасників саміту. Серед гостей — російський прем’єр Путін, президент Азербайджану Алієв, Афганістану — Карзай, лідер Палестини Махмуд Аббас тощо.

Але перед тим як відвідати саміт, Віктор Янукович вирішив побувати і у Греції, яка розташована по сусідству з Туреччиною. Судячи з офіційного графіка, Януковича найбільше цікавила зустріч із грецьким колегою Каролосом Папульясом. Президент України наголосив, що наша держава зацікавлена у розширенні двостороннього торговельно–економічного співробітництва, «показники якого дещо знизилися внаслідок світової фінансової кризи». Як відомо, Греція переживає глибоку економічну кризу. У країні й без того є чимало проблем і турбот, але Віктор Янукович висловив побажання, щоб «світова економічно–фінансова криза не мала негативного впливу на інвестиційне співробітництво між Україною та Грецією».

Найцікавіше, що президент у Греції — це не домінантна постать у державі. Країною керує прем’єр–міністр. Тобто зустріч Януковича навряд чи можна назвати результативною. Оглядачі вказують на те, що справжньою метою поїздки В.Я. було паломництво на гору Афон. А зустріч із не вельми впливовим президентом — лише привід. Якби Янукович справді мав намір досягти серйозних домовленостей, він шукав би зустрічі з прем’єром. Але той, очевидно, зайнятий вирішенням економічної кризи. А не сановитими паломниками.