НОВИНИ ПЛЮС

05.06.2010

Назарбаєв не хоче бути Лідером

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв відмовився підписати поправки до конституційних законів, які надають йому статус Лідера нації. Нагадаємо, згідно з ухваленими раніше Верхньою та Нижньою палатами парламенту змінами до законодавства, Назарбаєв як довічний Лідер нації набув би повної недоторканності. У зверненні до народу президент заявив, що відмовляється від такої честі, оскільки «завжди рішуче припиняв усі славослів’я на свою адресу та пропозиції «особливо відзначити» роль його особи». Назарбаєв наголосив, що Казахстан «будує світську правову державу, норми життєдіяльності якої відповідають світовим стандартам». При цьому президент не виключив, що в майбутньому за необхідності сам попросить про додаткові повноваження. І висловив переконання, що отримає їх.

Депутати парламенту Казахстану з розумінням прийняли рішення глави держави і пообіцяли не долати президентське вето.

Візи до США подорожчали

Відучора зросла вартість річної візи до Сполучених Штатів Америки — до 140 доларів замість 131. Як пояснили в Держдепартаменті, це зроблено з метою «покрити зростання витрат, пов’язаних із випуском віз». Збільшення стосується неімміграційних віз, що проставляють у паспорти, а також карток для перетину кордону, які видаються певним заявникам у Мексиці. Окрім того, збільшено терміни оформлення віз. Зростає також вартість кількох інших категорій в’їзних віз, зокрема вартість візи нареченої/нареченого — до 350 доларів.

Ситуація в Мексиканській затоці

Федеральна влада США висуне компанії «Брітіш петролеум» перший рахунок у розмірі 69 мільйонів доларів за збиток, заподіяний аварією на нафтовій платформі у Мексиканській затоці. Про це повідомив на брифінгу в четвер офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс.

Тим часом представники «БП» повідомили, що фахівцям компанії вдалося встановити тимчасову заглушку на трубу, з якої витікала нафта. Витік все одно триває, але у значно менших масштабах, ніж раніше.

У Японії — новий прем’єр

Парламент Японії вчора 313 голосами з 480 обрав нового прем’єр–міністра — Наото Кана. За кілька годин до того Кан став новим лідером Демократичної партії, змінивши на цій посаді попереднього голову уряду Юкіо Хатояму. Новий прем’єр заявив, що продовжуватиме курс Хатоями, який 2 червня подав у відставку через падіння популярності своєї партії й уряду.

Цензура від Чавеса

У Венесуелі створено агентство з контролю за поширенням інформації, яке стежитиме за утисками державних інтересів у засобах масової інформації. Як повідомляє «Франс пресс», агенція під назвою «Сесна» (Cesna) отримала право забороняти або обмежувати поширення різних повідомлень у пресі. Нагадаємо, на початку минулого року президент Венесуели Уго Чавес оголосив війну опозиційним ЗМІ, заявивши, що «брехня і перебільшення» про діяльність уряду, які нібито транслюють приватні засоби масової інформації, суттєво знижують рейтинг керівництва країни.

Президентом ФРН стане не жінка

Офіційним кандидатом у президенти Німеччини від правлячої коаліції ХДС/ХСС та Вільної демократичної партії став 50–річний прем’єр–міністр Нижньої Саксонії Крістіан Вульфф. Його кандидатуру назвали канцлер ФРН Ангела Меркель як голова Християнсько–демократичного союзу, Горст Зеегофер від Християнсько–соціального союзу та лідер ВДП, міністр закордонних справ Гідо Вестервелле. Раніше Меркель просувала в кандидати міністра праці Урсулу фон дер Ляєн, але згодом змінила свою думку. Нагадаємо, ім’я нового президента ФРН на зміну Хорсту Келеру, який подав у відставку, буде назване 30 червня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>