Прокуратура взялася за Президента

05.06.2010

Опозиційний депутат Григорій Омельченко звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності самого Президента. У своєму запиті, скерованому на ім’я керівника ГПУ Олександра Медведька, Омельченко вказує на порушення Віктором Януковичем низки статей Конституції та законів України.

На думку нардепа, ставлячи свій підпис під угодою про продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму, новий Президент перевищив надані йому повноваження. У запиті до Медведька Омельченко нагадує, що Комітет із питань європейської інтеграції Верховної Ради зазначив: підписуючи згадану угоду, Янукович порушив вимоги Закону «Про міжнародні договори України» та статтю 19 Конституції. А ратифікація такої угоди можлива лише за умови внесення змін до статті 17 Конституції, що може відбутися тільки шляхом Всеукраїнського референдуму».

Окрім того, ратифікацію угоди парламентом запропонував відхилити і Комітет у закордонних справах ВР — як таку, «що має антиконституційний і антидержавний характер та ставить під загрозу національні інтереси України, підриває її державний суверенітет і територіальну цілісність та веде до нарощування державного боргу країни».

Тож, констатує Омельченко, правовий аналіз діянь Президента Віктора Януковича дає підстави зробити висновок, що в його діях «вбачаються ознаки злочинів, передбачених статтями 111 («державна зрада»), 364 («зловживання владою або службовим становищем»), 365 («перевищення влади або службових повноважень») Кримінального кодексу».

Нардеп також просить Генпрокуратуру розібратися з висловлюваннями Януковича під час виступу на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, де глава держави, зокрема, заявив: «Визнати Голодомор як факт геноциду неправильно і несправедливо». Як нагадує Омельченко, стаття 2 Закону України «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні» попереджає: «Публічне заперечення Голодомору 1932—1933 років в Україні визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним».

З огляду на це, депутат від БЮТ просить Олександра Медведька «провести повне всебічне об’єктивне дослідження всіх обставин справи, за результатами якого дати правову оцінку діям Президента України Віктора Януковича або винести постанову про відмову в порушенні кримінальної справи».