...Тому що боязкий

05.06.2010
...Тому що боязкий

Віктор Федорович і журналісти. (Фото Рейтер.)

Сам Віктор Федорович — дуже хороший чоловік, прогресивний. А якщо від нього виходять якісь нехороші рішення, утиски й перекоси — то це справа рук оточення та занадто ревних симпатиків–соратників. Також Янукович — друг опозиції й журналістів. А що за його президентства пікетувальників з опозиції пресує «Беркут», не допускаючи до глави держави на гарматний постріл, то це, виявляється, через загрозу замахів на Віктора Федоровича. Держохорона просто зобов’язана вживати заходів, аби захистити життя Лідера від посягань новітніх гаврилів принципів.

Саме такі висновки необізнана людина могла зробити з учорашньої прес–конференції Віктора Януковича, яка відбулася в Українському домі. З нагоди святкування ста днів при владі Янукович убрався в маску демократа і нарешті — вперше на посаді Президента — допустив до спілкування із собою всіх охочих «незручних» журналістів.

 

Слово дав — слово взяв

Ці самі журналісти з порогу почали псувати Президентові та його клеркам настрій. Велика група медійників — учасників та симпатиків акції «Стоп цензурі!» — вдягла білі футболки з однойменним логотипом. І одне з питань, поставлених носійкою футболки, стосувалося саме проявів цензури, що стали частими з приходом нової влади. Зокрема йшлося про утиски свободи слова на каналі «1+1».

«Те, що ви стоїте зараз у цій футболці, те, що ви запрошуєте мене бути разом із вами, — це вже говорить про те, що ми з вами однодумці. На вас ніхто не тисне і не будуть тиснути, — заявив безпосередній «демократ» Янукович. — Я хотів би з вами співпрацювати і разом шукати шляхи викорінення утисків свободи слова. А якщо є такі конкретні приклади, я готовий разом із вами бути поруч і підтримувати цей рух».

Віктор Федорович усе ж не попросив футболку з написом «Стоп цензурі!», хоча, за піар–порадами, цілком міг би прилюдно вдягти на груди красиве гасло.

На запитання, чи може він гарантувати розслідування вже оприлюднених фактів щодо утисків, Янукович сказав: «Якщо вони є, я хотів би їх побачити. Буде відповідне доручення відповідним органам, і вони будуть обов’язково розслідувані». Коли? «Результат цієї роботи буде тоді, як тільки я отримаю від вас таку інформацію».

У вступному слові Янукович також заявив, що його влада буде «будувати сам дім, у якому будуть вікна, а вікна — це свобода слова та інформації. Тому я бажаю, щоб ці вікна завжди були чистими і прозорими».

Утім, як кажуть, говорити — не мішки тягати. Одним із «кроків назустріч пресі» було запрошення Януковича до конкретних медійників до себе в маєток «Межигір’я».

«Збирайтеся, прямо зараз поїдемо», — відповів В. Я. на запитання Мустафи Найєма. Однак «збори» були марними — ніхто нікуди не поїхав. Янукович пішов, а пояснювати недотримання слова лишилася заступник глави адміністрації Ганна Герман. «Я не зможу сьогодні це для вас зробити, на жаль. Я пораджусь із Президентом, і ми виберемо час, коли в нього буде більше часу», — сказала речниця. «Це насправді був експромт [Януковича]. Але на такий експромт треба мати... бути геніальним менеджером і організатором. Я таким не є», — зізналася вона.

Герман спробувала пояснити, що в Президента далі йде якась «міжнародна зустріч», але не змогла згадати, яка. А потім придумала ще одне пояснення: буцімто вона не встигла замовити автобуси на «Межигір’я».

Що ж до самої мегарезиденції, отриманої від держави у приватну власність, то Янукович заявив, що йому «там належить будинок і земельна ділянка площею близько гектара. Все інше — заборонено».

Поділ на кольори

Як і напередодні в Палаці «Україна», вчора в Українському домі Янукович чимало говорив про демократію, її ідеали та їх дотримання — як найвищу цінність. І так само, як під час виголошення четвергового звернення, вчора загони «Беркута» показували, що таке «демократія від Януковича», опозиційним маніфестантам.

Більше сотні молодих людей — опонентів політики Януковича — намагалися підійти до Українського дому з численними плакатами «Ганьба» і «Брехня». Але ще біля стадіону «Динамо» — приблизно за півкілометра від місця перебування президента — їх перепинили посилені підрозділи «Беркута» й «Титану». Двісті правоохоронців змусили провести нечисельний мітинг саме там — власне, як і казав глава МВС Могильов. Виходить, якщо так ітиме далі, Янукович узагалі не бачитиме навколо себе жодних протестувальників — лише прихильників. Під Українським домом учора безперешкодно засвідчували підтримку Президентові близько тисячі осіб із синьою символікою.

У цей час Віктор Федорович пояснював: «Міліція реагує тільки на протиправні дії, і я упевнений, що вона не реагує на кольори політичної сили». Це було відвертою брехнею.

«Я вважаю, що міліція повинна завжди забезпечувати громадський порядок. Це те, що заважає більшості людей проживати спокійно в тому чи іншому регіоні. Ми знаємо, що є сили, які хочуть будувати на цьому свою політику, зображати із себе героїв або скривджених», — уже чіткіше, в стилі Путіна–шевчука, пояснив Президент.

А міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов уже звично прокоментував: прихильників опозиції було заблоковано «з метою забезпечення громадського порядку». «Ми хочемо мати порядок чи безпорядок?» — запитав глава МВС.

«Безпорядку», звісно, «регіоналам» не треба, надто ж якщо він може стосуватися безпеки «першого тіла». А Янукович, як і його оточення в четвер, таємничо свідчить: загроза є.

«Я вам скажу: я особисто нічого не боюсь і я завжди йшов до людей, завжди був відкритий. Але так як мене повідомляють органи державної охорони, ті загрози, які існують сьогодні, вони зобов’язані на них реагувати. Я їх відмінити не можу. Хоча мені вони неприємні. Є серйозні задокументовані факти, серйозні... Є застереження, на яке УДО має реагувати», — виправдовувався Віктор Федорович. І знову викривав свій стиль мислення: «З’ясовувати політичні суперечки радикальним шляхом ми не повинні... Радикальних дій, які будуть заважати жити більшості мешканців того чи іншого регіону, не буде. Розумієте, про що я кажу? Ось і все».

Тож не ходіть із плакатами на шлях руху кортежу Януковича: можуть запросто встрелити. Якщо учують «загрозу».

 

ЩО ЩЕ СКАЗАВ «САМ»

Віктор Янукович учора також дав зрозуміти, що:

— Він спробує дізнатися про долю постраждалих та родичів загиблих 27 квітня в ДТП з його кортежем («Я сьогодні наведу справки. Ми обов’язково... Ми зобов’язані допомагати цій жінці і сім’ї того водія, що постраждав. І це буде так»).

— Він не знає про урок «Україна для людей», який готують у школах на основі його виборчої програми, і не хоче нав’язувати такий урок («Я вперше про це чую. Я вважаю, що нам не треба політизувати життя дітей»).

— Україна не визнаватиме незалежність Абхазії і Південної Осетії («Я ніколи не визнавав Абхазію і Південну Осетію самостійними державами. Це порушення міжнародних норм і законів, порушення конвенцій»).