«Комуналка» з–під палки

04.06.2010
«Комуналка» з–під палки

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У киян на часі новий головний біль: на їхніх під’їздах з’являються оголошення про проведення громадських слухань — ЖЕКи хочуть «порадитися» із мешканцями кожного конкретного будинку з приводу нових, збільшених, рахунків у квитанціях. Така «відкритість» комунальників — не власне їхнє бажання, а вказівка «згори» — інакше тепер переглядати комунальні тарифи, квартирну плату не можна. Свій задум місцева влада представляє пафосно: мовляв, тепер кияни на громадських слуханнях самі вирішуватимуть перелік послуг з утримання будинків, за які вони будуть платити. І навіть зможуть (наукова фантастика!) впливати на кінцеву ціну комунальних тарифів. Однак реальність виявляється інакшою: громадські слухання — не більше ніж формальність. І готуватися до підвищених комунальних тарифів таки доведеться.

 

Слухання для «галочки»

Мешканка столичного Шевченківського району Марія не приховує свого обурення: від ЖЕКу їй надійшов «лист щастя» із повідомленням про майбутнє підвищення квартирної плати. І пропозицією «відвідати» громадські слухання з цього приводу. «Зараз ми платимо 1,84 гривні за квадратний метр, а буде — 2,94. Для нас це дуже суттєве подорожчання, — каже жінка. — тепер за свою 77–метрову квартиру (і це тільки квартплата!) замість 143 гривень ми маємо заплатити 226».

Але найбільше обурює Марію, як і більшість киян, те, що платить вона невідомо за що. «Наш під’їзд зроду–віку не прибирався, лампочки у під’їздах не мінялися ніколи, — запевняє жінка. — Дитячий майданчик у такому занедбаному стані, що дитину ми туди не пускаємо. І питається, на що йдуть мої гроші?»

У КМДА кажуть: саме для того, аби мешканці знали, за що платять, і запроваджені громадські слухання. На них мешканці кожного будинку самостійно визначать, за які послуги вони готові платити муніципальним комунальним службам, а які виконуватимуть самостійно або ж за допомогою інших служб. Мешканці, за задумом, зможуть навіть додатково закласти в тариф плату за охорону, консьєржа, заміну ліфта тощо. Або ж залишити все як є чи навіть скоротити кількість послуг.

Однак не все так просто, як малюється у планах. Євген Потанін, мешканець Березняків, який 40 років пропрацював у Федерації профспілок і добре розуміється на юридичних тонкощах, із ЖЕКами має свою історію відносин. Свого часу він виграв судову тяганину з ЖЕКом — після тієї справи комунальників зобов’язали провести ремонт у будинку Євгена Михайловича: полатати дах, поміняти труби, залатати дороги біля дому. Інакше комунальників змусити відпрацьовувати гроші не виходило. Нинішні «громадські слухання» та майбутнє підвищення квартплати Євген Потанін сприймає скептично: громадські слухання перетворюють на балаган — проводять їх для кількох будинків одночасно, хоча норми вимагають «розбиратися» з кожним будинком окремо. «На громадські слухання щодо нашого будинку прийшло не більше п’яти мешканців із 300. Присутні були переважно бабусі, які передовсім вирішували свої особисті проблеми. По суті так розмови й не вийшло», — каже Євген Потанін. Але «галочку» однаково поставили: громадські слухання вважаються такими, що відбулися, незалежно від кількості присутніх. Та й час для зборів обирають робочий — коли ніхто не може прийти. Відмовитися від якоїсь послуги теж не легко — потрібно зібрати 100% підписів мешканців, аби «послугу» зняли. А крім того, є ще обов’язкові, визначені державою комунальні послуги, від яких мешканці однаково відмовитися не зможуть.

Плата за спортивний майданчик, якого немає

За що ж ми платимо щомісяця — питання під сімома замками. Відомий столичний адвокат Тетяна Монтян уже 10 років не сплачує квартирну плату. Каже: питання не в розмірі цієї суми, а в її необґрунтованості. На своєму сайті (http://infoporn.org.ua) вона дає юридичні поради, як «грамотно» не платити ЖЕКу, якщо той не виконує добросовісно свою роботу. «Ми не жадібні й не бідні, — каже пані Тетяна, — і звикли платити за все справжню ринкову ціну. І тільки житлово–комунальний комплекс лишається останнім «бастіоном соціалізму», де, як у пащі дракона, щороку «з’їдається» (а точніше «дерибаниться» конкретними особами, відомими мешканцям українських міст і сіл) вартість двох «Криворіжсталей». Тетяну обурює, що ЖЕК отримує ні за що гроші, а поводиться при цьому, наче є власником будинку, ще й вартість своїх послуг увесь час підвищує. Комунальники вже не раз судилися з Тетяною Монтян — вона ж у відповідь вимагає, аби ЖЕК надав список виконаних послуг. І радить усім, хто судиться з ЖЕКами, подавати зустрічний позов — наполягати на тому, що не отримуєте послуг належної якості.

Проте домогтися від ЖЕКу звіту про те, на що йдуть гроші, як їх витрачають, мешканцям надзвичайно складно. Цим багато хто користується. І часом випливають дуже цікаві речі. У списку послуг може виявитися й така, як… чистка дворових туалетів (де вони у Києві є взагалі?). Євген Потанін, наприклад, уже 40 років «шукає» на своїй прибудинковій території спортивний майданчик, за утримання якого стільки років справно платить. У його під’їзді прибирають лише до третього поверху, але квартплату хочуть отримувати вчасно.

Перелік послуг, які входять у квартирну плату широчезний. Це прибирання сходових майданчиків, вивезення та утилізація негабаритних побутових відходів, ремонт і обладнання спортивних та дитячих майданчиків, експлуатація номерних знаків на будинках, освітлення місць загального користування, прибирання снігу, листя, латання прибудинкових доріг, обслуговування ліфтів, внутрішньо будинкових систем. Ви щомісяця сплачуєте і за те, щоб вам при необхідності травили тарганів та щурів, прочищали вентиляційні канали і чистили батареї напередодні опалювального сезону. Але чи роблять це?

Де тут моя територія?

Із прибиранням прибудинкової території взагалі цікава історія. Заступник міністра з питань житлово–комунального господарства України Олександр Мазурчак визнає: у Києві є випадки, коли до 70 % у тарифі — це вартість прибирання прилеглої території. Це при тому, що жодними нормативними актами ця прибудинкова територія не визначена, а технічний паспорт вашого будинку ЖЕК вам ніколи не дасть. Хоча мав би.

«Ось наша прибудинкова територія велика, — каже Євген Потанін. — На ній наставили різноманітних сумнівних кафе, кіосків, стоянки для машин поробили. А ми маємо за утримання цієї території платити». Олександр Мазурчак визнає: такі зловживання й справді бувають: «ЖЕК повинен прийти до людей і пояснити, за що він бере гроші. Бо «перекоси» у встановленні квартплати й справді існують. Ось, наприклад, у Києві, на Хрещатику, ціна квартирної плати набагато менша, ніж де–небудь на Оболоні чи Троєщині. Пояснюється це так: у спальних районах, мовляв, є більше прибудинкової території, її прибирання суттєво впливає на вартість тарифу».

Те ж саме і з прибиранням під’їздів. «Я порахував, прибирання сходових майданчиків і прилеглої території — це не менше 30 % від загальної суми квартплати. Цю роботу виконує двірник, в якого зарплата близько 1000 гривень. А решта грошей куди йде?» — зауважує пан Євген.

На прю з ЖЕКом

Водночас у міністерстві ЖКГ радять не ігнорувати громадські слухання. Але потрібно до них готуватися, бути активним. «Громадські слухання допоможуть виявити розбіжності у тарифах, — запевняє Олександр Мазурчак. — Коли начальник ЖЕКу показує розрахунки, кожен мешканець може висловити свої зауваження чи претензії — відмовитися, наприклад, від прибирання під’їзду, поливу неіснуючих газонів. Поцікавитися, чому у вас працює 37 слюсарів чи 10 диспетчерів на 30 ліфтів. Контроль неодмінно має бути: ми вимагаємо, щоб на кожен будинок було створено особовий рахунок, з якого легко можна було б дізнатися, скільки коштів за рік мешканці будинку сплатили і скільки витрачено на його утримання. Окрім того, у мешканців є право створити товариство співвласників багатоквартирного будинку — воно може встановити собі тариф, його тільки потрібно погодити з міською владою».

Тим часом у комунальників своя правда: галузь у столиці перебуває у занедбаному стані. За минулий рік лише у системі водопостачання сталося понад вісім тисяч аварій. А гроші на ремонтні роботи від міста не надходять. Не за горами і підвищення тарифів на опалення та водопостачання, а люди й так не хочуть сплачувати комунальні послуги.

Столиця занедбала житлово–комунальне господарство — гірше нікуди. До речі, останні два роки Київ відмовляється від державних коштів, які виділялися на встановлення лічильників, бо столичні чиновники розуміють: при такому стані встановити облік означає ще більше зменшити надходження за комунальні послуги. Про плачевність ситуації свідчить і бюджет Києва на 2010 рік: там жодної копійки не закладено на компенсацію різниці по тарифах. Фінансування ж сфери ЖКГ у 2010 році, згідно з документом, знизиться до 340 мільйонів гривень (у 2009 році цей показник становив 1,8 мільярда гривень). Без підвищення не обійтися точно — кажуть комунальники. За їхніми підрахунками, квартплата лише на 50% відшкодовує фактичну собівартість. Та ще й платять не всі. Про яку якість послуг, мовляв, можна говорити? У середньому по Києву, кажуть комунальники, кожен мешканець сплачує за надані послуги не більше гривні щодня. При цьому, жаліються працівники ЖЕКу, мешканці хочуть мати прибрані під’їзди, прибудинкову територію, ліфт у робочому стані.

Так чи інакше, але в житлово–комунальній драмі відносини мешканцям та комунальникам доведеться з’ясовувати без участі держави чи місцевої влади — ті умивають руки. «Житлово–комунальне господарство довели до крайньої межі, — каже пан Євген. — Зараз намагаються його реанімувати. Але робити ані держава, ані місто нічого не збираються. Усе скинули на людей — тепер це тільки наш головний біль. Тому варто готуватися відстоювати свої права. Чиновники вже звикли користуватися необізнаністю, байдужістю та правовим нігілізмом наших людей — ось і маємо такий результат. Але за свій комфорт і справедливість потрібно боротися — нам це ніхто не подарує просто так».

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>