Погони з синім відтінком

02.06.2010
Погони з синім відтінком

Генерал Григорій Педченко.

Позавчора міністр оборони Михайло Єжель представив керівному складу військового відомства та Генеральному штабу ЗСУ новопризначеного начальника штабу — головнокомандувача Збройних сил Григорія Педченка. Указ про призначення Педченка Президент підписав того ж дня, що й указ про звільнення попереднього начальника штабу Івана Свиди.

Нагадаємо, Свида звільнився за власним бажанням. Причиною подання заяви стала розбіжність у поглядах із новим керівництвом держави. В указі Віктора Януковича йдеться про те, що Свида звільнений у запас «за віком із правом носіння військової форми одягу».

Педченко, до того як обійняти посаду головнокомандувача, був першим заступником міністра оборони. Він генерал–лейтенант, народився 1955 року на Київщині, у Радянській армії пройшов шлях від комвзводу до комбрига. В українських ЗС командував корпусом, очолював Південне оперативне командування.

У 2005 році міністр Гриценко увільнив Педченка від обов’язків, обвинувативши в корупції, але кримінальну справу порушено не було. Про політичну заангажованість нового керівника Генштабу свідчить той факт, що Педченко до останнього часу працював в одеському виборчому (!) штабі Віктора Януковича.