У пошуках обличчя

01.06.2010
У пошуках обличчя

Віктор Ющенко поміж соратників на засіданні політради «НУ». (Фото з сайту razom.org.ua)

«Наша Україна» братиме активну участь у місцевих виборах. Про це на засіданні політичної ради партії заявив лідер «НУ» Віктор Ющенко. Він вважає, що за місяць–півтора остаточно буде визначена дата виборів, а також система, за якою проводитимуться «перегони».

«Партія має брати активну участь у виборах і висувати на місцях авторитетних і впливових людей», — каже Ющенко. Голова «НУ» запропонував проводити рейтингове голосування кандидатів — аби на вибори йшли справді авторитетні особи.

Лідер «НУ» вважає, що партія має підготуватись до виборів, провівши внутрішні зміни та визначившись із фінансуванням. Партія створила комісію на чолі з Юрієм Єхануровим, яка має дати відповіді на всі «чутливі питання», повідомила прес–служба «НУ».

Важливим аспектом реформування політичної сили є згуртування однодумців у лавах партії. Віктор Ющенко наголосив, що «Наша Україна» не повинна й надалі бути «кадровим донором» для інших сил — навпаки, мусить залучати найвпливовіших і найавторитетніших людей. Ющенко нагадав, що всі члени першої п’ятірки блоку «НСНУ» із минулих виборів — Луценко, Кириленко, Яценюк, Гриценко, Катеринчук — мають власні політичні сили.

Зосередившись на партійній роботі, екс–глава держави каже, що група «НУ» у парламенті мусить консолідуватись і мати «персональне обличчя». Ющенко назвав неприпустимим, що деякі депутати, хоч і є членами «Нашої України», працюють на інші партійні групи.

Що ж до співпраці між опозиційними силами, то Віктор Ющенко скептично оцінює кооперацію з БЮТ. Він вважає, що співпраця з «тимошенківцями» «може бути лише згубною для політичної сили». На його думку, пані Юлія потребує не партнерів, а «холопів і рабів». Ющенко вважає, що у БЮТ багато спільного з Партією регіонів і комуністами, «але якщо КПУ — це просто демагогія, то БЮТ — це демагогія у вишиванці». Тож Ющенко не підтримуватиме жодної ідеї, що вимагатиме консолідації «Нашої України» з БЮТ.

«Іще до політради було зрозуміло, що це буде складне засідання, — коментує для «УМ» народний депутат від «Нашої України» Зіновій Шкутяк. — Воно було підсумковим, фактично першим після виборів, після тих проблем, які постали... Проте засідання пройшло в конструктивному руслі. Було затверджено проект концепції розвитку партії. Ми створили комісію, яка розглядатиме цю концепцію, аби потім затвердити її на з’їзді. Є потреба у змінах, треба оновлюватися».

Політрада ухвалила рішення провести з’їзд у звітно–виборчому форматі у проміжку між 3 липня та 21 серпня. З’їзд буде прив’язаний до дати виборів, уточнив пан Шкутяк.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер Соцпартії Олександр Мороз запропонував однопартійцям обговорити кандидатури нового провідника СПУ. На засіданні політради в суботу він назвав три кандидатури, запропоновані до обговорення, — екс–голова Фонду держмайна Валентина Семенюк, керівник «Турбоатому» Віктор Суботін, міністр економіки Василь Цушко. Передбачається, що з’їзд Соціалістичної партії, де буде розглянуто питання про зміну керівництва, відбудеться 24 липня. Цушко — найімовірніший кандидат — наразі каже, що ще «не прийняв для себе рішення з цього питання, бо лідер партії — це велика копітка робота», а він зараз обіймає державну посаду, очолюючи міністерство. Раніше Цушко заявляв, що його рішення залежатиме від думки Президента Віктора Януковича, а Мороз каже, що Янукович дає згоду.

Також на політраді стався конфлікт навколо визнання нелегітимним обрання голови миколаївського відділення партії. За повідомленням сайту Gazeta.ua, Мороз пішов із засідання, тримаючись рукою за серце, зі словами «Не вчіть мене керувати партією». Один із конкурентів Мороза — його заступник Микола Рудьковський — не зміг продовжити зібрання. Згодом прес–служба спростувала повідомлення, ніби в лідера партії проблеми зі здоров’ям.