«Кам’яне» «проти»

29.05.2010

До дійового тиску на міськраду жителі 11–тисячного сімферопольського мікрорайону Кам’янка, що межує з полігоном твердих побутових відходів, мають намір вдатись 1 червня. Попередні аналогічні акції дали результат: наприкінці квітня міськрада своїм рішення заборонила спільному українсько–словацькому підприємству «СІМЕКО», яке обслуговує головне звалище кримської столиці, приймати чуже «добро». Заборона насамперед стосувалась Великої Ялти, звідки непотріб доставляли упродовж останніх півтора року. Проте сімферопольський мер Геннадій Бабенко до останнього не підписував рішення своїх депутатів, тому сміттєвози із Південнобережжя й далі курсували в тому ж, сімферопольському, напрямку.

Повторно питання про ялтинське сміття розглядалося на останній сесії Сімферопольської міськради 25 травня. Сімферопольських народних обранців спробував було переконати особисто мер Ялти Сергій Брайко. Мовляв, їхнє, ялтинське, звалище закрите, бо за 35 років експлуатації там накопичилось понад сім мільйонів кубометрів сміття. Утворилась гора заввишки понад 45 метрів, усередині якої температура сягає сотні градусів. «Я прошу вас підійти до нас по–дружньому, тому що в нас просто немає іншого варіанта. Якщо ви нам відмовите, перед початком курортного сезону Ялта опиниться просто в жахливому становищі».

Проте чужий жах сімферопольців не налякав, тому вони й не скасували свою попередню заборону. Тож, якщо її знову проігнорують ялтинські власті, які, до речі, вже узгодили місце для нового полігону в Білогірському районі, своє вагоме слово вкотре обіцяють сказати жителі Кам’янки. Попри це, Сергій Брайко не втрачає оптимізму домовитися з владою Сімферополя. Днями він запевнив, що вивезення ялтинського сміття до Кам’янського полігону припиниться вже з липня: «На вимогу гідроекологів, ми повинні зробити гідроізоляцію, на що необхідно 1,5 мільйона гривень. Сам полігон у Білогірському районі буде готовий уже через місяць».