НОВИНИ ПЛЮС

29.05.2010

Україна–ЄС

Президент Віктор Янукович доручив Міністерству закордонних справ та уряду до 15 жовтня завершити підготовку до підписання угод про асоціацію з Євросоюзом та введення безвізового режиму з ЄС. На засіданні Комітету з євроінтеграції глава держави розповів, що під час розмови з президентом Єврокомісії Баррозу вони визначилися, що план буде реальним для виконання Україною, «але нам ще треба буде багато чого зробити, щоб отримати безвізовий режим».

Плани Януковича

У вівторок на засіданні РНБО буде затверджено законопроект про основи внутрішньої і зовнішньої політики України, повідомив голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Також, за його словами, наступного тижня Віктор Янукович «представить системну програму економічних і політичних реформ». Зі щорічним посланням до народу новообраний Президент виступить у четвер зі сцени Палацу «Україна» (а не в парламенті, де він міг би наразитися на акції опозиції).

Тимошенко рахує «курчат»

Юлія Тимошенко ініціює процедуру перереєстрації депутатів парламенту і («там, де треба») місцевих рад, обраних від БЮТ, аби пересвідчитись, що вони готові працювати в опозиції. У Сумах екс–глава уряду уточнила: БЮТівці заново напишуть заяви про вступ до фракції із відповідними зобов’язаннями «працювати для України». А хто не здатний перереєструватися, «той залишається за межами фракції».

Відділ кадрів

Кабінет Міністрів призначив Віктора Бондаря заступником глави Держмитслужби. За президентства Ющенка Бондар обіймав посади «губернатора» Дніпропетровщини, міністра транспорту, заступника глави секретаріату Президента. Під час президентської кампанії Бондар перейшов на бік Юлії Тимошенко.

Справа Гудзяка й СБУ

Голова СБУ Валерій Хорошковський готовий зустрітися з ректором Українського католицького університету Борисом Гудзяком, який заявив про тиск на нього з боку Служби безпеки. Про це ректорові повідомила заступник голови АП Ганна Герман, назвавши дії СБУ «дикістю».

Свобода слова

У виступі на конгресі Міжнародної федерації журналістів у м. Кадіс (Іспанія) голова НСЖУ Ігор Лубченко констатував зниження рівня свободи слова і в Україні, і в світі і закликав ухвалити звернення до генсека ООН із проханням провести спеціальну сесію Генасамблеї ООН із проблем утвердження свободи слова.