Героям Безодні

27.05.2010
Героям Безодні

Юрій Гнаткевич.

У маленькому селі Бе­зодня Радивилівського району на Рівненщині скоро постане пам’ятник 25 воякам Української Повстанської армії, які тут поховані. Таку обіцянку дав мешканцям народний депутат із БЮТ Юрій Гнаткевич.

Безодня — село на краю лісу. Саме до цього лісу і ходили місцеві молоді хлопці під час війни. Ті з них, які загинули в боях із німцями, поляками й радянськими каральними загонами, лежать у братській могилі. «Ідея пам’ятника була й раніше, — розповів «УМ» пан Юрій. — Проте я раніше не бував у цьому селі, а коли приїхав — мене вразила ця історія, і я вирішив, що пам’ятник буде тут». Про своє рішення депутат одразу й оголосив після поминок за загиблими й зустрічі з живими ще вояками УПА — мешканцями села Безодня.

Гнаткевич народився у цьому ж районі і вже профінансував будівництво пам’ятника бійцям УПА у рідному селі Добривода. «У моєму селі ми споруджували пам’ятник удвох: я фінансував, а покійний Василь Червоній займався проектними роботами. Тепер доведеться самому шукати проектувальників», — бідкається пан Юрій.

На пам’ятнику у вигляді великого тризуба викарбувані 25 прізвищ односельців Гнаткевича, які загинули в боях з усіма ворогами України, а також тих, які не витримали і померли на засланні, в таборах. Одне з імен на пам’ятнику — батька, Василя Гнаткевича. Німці розстріляли його за те, що встановлював підпільну радіостанцію для УПА. Поруч — поставлений ще за радянських часів пам’ятник 30 загиблим уродженцям Добриводи з Червоної армії. Разом два монументи творять меморіальний комплекс. Саме таким був задум, і зробити щось подібне пан Гнаткевич сподівається в селі Безодня.