НОВИНИ ПЛЮС

21.05.2010

Польща «плаває»

Збитки Польщі від цьогорічної повені можуть становили понад 2 мільярди євро. Про це заявив голова польського уряду Дональд Туск після засідання кризового штабу в ніч із середи на четвер, повідомляє УНІАН. Прем’єр—міністр повідомив, що рівень води в річці Вісла є найбільшим за останні 160 років. У південних та західних регіонах Польщі, де ситуація найскладніша, евакуйовано понад 3,5 тисячі людей. Водночас поки що уряд не планує запроваджувати надзвичайний стан, що призвело б до перенесення запланованих на 20 червня президентських виборів.

Цензура в Пакистані

Влада Пакистану вчора заблокувала доступ до інтернет–сайту YouTube, заявивши, що на ньому розміщені відеоролики «образливого змісту». Як повідомляє «Радіо Свобода», напередодні також було закрито доступ пакистанських користувачів до соціальної мережі Facebook. Причиною такого рішення стала поява в цій мережі групи, в якій користувачі публікували карикатури на пророка Магомета.

Південна Корея звинувачує КНДР у диверсії

Слідство довело причетність Північної Кореї до потоплення південнокорейського корвета. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, міжнародне розслідування показало, що корабель Військово–морського флоту Південної Кореї «Чхонан», який пішов на дно 26 березня неподалік кордону з КНДР, затопила північнокорейська торпеда. За словами експертів з Австралії, Британії, США і Швеції, які брали участь у розслідуванні, вони виявили на дні фрагмент торпеди із серійним номером — подібний шрифт зазвичай використовують збройні сили КНДР. Крім того, хімічний склад вибухівки, сліди якої знайшли на кораблі, аналогічний зі складом північнокорейських торпед. Президент Південної Кореї Лі Мен Бак пообіцяв ужити у відповідь жорстких заходів і з допомогою міжнародного співробітництва змусити КНДР визнати правопорушення. Водночас офіційний Пхеньян категорично заперечує свою причетність до інциденту, називаючи опубліковані дані розслідування «фальсифікацією».

Сомалі визнало Косово

Сомалі стало 69–ю країною, яка визнала незалежність Косова. Як повідомляє міністерство закордонних справ Косова, про відповідне рішення МЗС Сомалі повідомило косовських колег дипломатичною нотою.

Уряд Франції заборонив паранджу

Кабінет міністрів Франції схвалив законопроект, згідно з яким носіння в публічних місцях одягу, який закриває обличчя, визнано незаконним. Зокрема, це стосується традиційних мусульманських жіночих паранджі та нікаба. На жінок, які з’являтимуться в паранджі в публічних місцях, чекає штраф, а чоловіків, які змушуватимуть своїх дам закривати обличчя, можуть запроторити до в’язниці. Після рішення уряду законопроект має ухвалити парламент.

У Парижі викрали картин на 500 мільйонів

Із Музею сучасного мистецтва в Парижі викрали п’ять картин, у тому числі роботи Пабло Пікассо та Анрі Матісса. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», зникли полотна «Голуб із зеленим горошком» Пікассо, «Пастораль» Матісса, «Олива поблизу Естака» Брака, «Жінка з віялом» Модільяні та «Натюрморт із підсвічниками Леже. Загальна вартість викрадених шедеврів становить близько 500 мільйонів євро. За неофіційними даними, злодії проникли в музей через вікно. Якщо поліція офіційно підтвердить цю інформацію, пограбування паризького Музею сучасного мистецтва може стати найбільшим в історії.

Помер «тато» банкомата

У Шотландії помер 84–річний винахідник банкомата Джон Шеппард–Баррон. Ідея створення апарата, який може у будь–який час видавати паперові гроші, прийшла Шеппарду в середині 1960–х років, коли він працював на компанію з виробництва цінних паперів. Перший цілодобовий банкомат з’явився в Лондоні у червні 1967 року. Тоді для зняття грошей використовували іменні ваучери, які доводилося заздалегідь отримувати в банку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>