НОВИНИ ПЛЮС

21.05.2010

Безвізовому режиму з ЄС — бути?

Європейський Союз надасть Україні План дій щодо безвізового режиму, який за сутністю буде схожий на «дорожні карти» для країн Балкан. Як повідомив українським журналістам у Брюсселі заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв після зустрічі старших посадових осіб у рамках безвізового діалогу Україна–ЄС, цей документ чітко окреслюватиме умови, які має виконати наша держава для того, щоб отримати безвізовий режим із країнами Євросоюзу.

За словами Єлісєєва, надання Україні Плану дій має затвердити на своєму засіданні Рада міністрів із питань юстиції та внутрішніх справ ЄС на початку червня у Люксембурзі. Після цього Україна і Євросоюз почнуть підготовку самого плану з тим, щоб остаточно схвалити його на саміті Україна–ЄС у жовтні у Брюсселі, цитує заступника міністра УНІАН. Додаткових вимог для скасування візового режиму, окрім тих, що будуть прописані в Плані дій, ЄС обіцяє Україні не виставляти.

Президент гнівається

Міністр вугільної промисловості Юрій Ященко потрапив у немилість до Президента. Учора в Луганську під час засідання регіонального комітету економічних реформ Віктор Янукович обурився тим, що міністр вирішив не їхати з ним у робочу поїздку в Луганськ, тому що мав плани взяти участь у засіданні Урядового комітету. «Я йому 1 відсоток залишу. На 99 відсотків я йому покажу інше місце роботи», — заявив глава держави.

Зарплата для прес–служби

У середу прес–служба партії «Наша Україна» в повному складі написала заяву про звільнення. Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на одного зі співробітників виконкому партії, причиною звільнення стала невиплата працівникам прес–служби зарплати за період із березня по травень 2010 року. У виконкомі «НУ» це пояснили тимчасовими труднощами з фінансуванням і пообіцяли погасити заборгованість.

Відповідальність

Правоохоронні органи Черкаської області порушили 14 кримінальних справ за фактами розтрати бюджетних коштів, виділених на фінансування робіт за державною програмою «Золота підкова Черкащини». Як повідомляє УНІАН із посиланням на начальника Головного управління МВС у Черкаській області Валерія Дернового, попередні результати перевірки показали, що кошториси робіт у рамках цієї програми були завищеними.

Цигарки, бензин і пиво подорoжчають

Верховна Рада підвищила ставки акцизного збору на алкоголь, сигарети і пальне. Згідно з ухваленими поправками, на 23,3 відсотка підвищено акциз на солодове пиво — до 74 копійок за літр. Закон також передбачає підвищення ставки збору на автомобільний бензин на 20 відсотків або до 132 євро за тонну. На тютюнові вироби акциз зріс із 20 до 25 відсотків для цигарок із фільтром (з 60 до 90 гривень на тисячу штук), для сигарет без фільтру ставку залишили незмінною. Для лікеро–горілчаної продукції акцизну ставку підвищено на 15,9 відсотка — до 39,4 гривні. Незмінним залишився збір для натуральних виноградних вин. Законопроект за поданням Кабміну в другому читанні підтримали 246 депутатів.