Хто не худне — той гамбургер

19.05.2010
Хто не худне — той гамбургер

Стрункою Тіну Канделакі зробила «мобільна» дієта. (Фото з сайту tinakandelaki.ru.)

Відома телеведуча Тіна Канделакі минулого року позбавлялася своїх зайвих зимових шести кілограмів під наглядом кандидата медичних наук Ірини Почитаєвої, за порадами якої спочатку боровся з жировими складками ще один російський телеведучий — Андрій Малахов. Лікар–професіонал, зрозуміло, давала фахові рекомендації, за допомогою яких одночасно виструнчувалися знамениті фігури, проте дієта не шкодила здоров’ю «зірок». Зі своїм меню телеведуча знайомила усіх охочих у своєму блозі. (І навіть обзивалася: «Хто не худне — той гамбургер»). Раціон одного з дієтичних днів телеведучої був таким:

8:00—8:30 — морс брусничний на стевії;

9:30—10:00 — перепелине яйце зі шпинатом та йогуртовим соусом

11:00— 11:30 — грушеве пюре з сиропом агави

14:00—15:00 — капуста з яблуком, брусницею та домашньою соняшниковою олією, суп із зернятами гарбуза;

17:00—17:30 — буряк з айвою

19:30—20:30 — філе сьомги з відвареною молодою картоплею

До цього впродовж дня ще додавалася півлітра негазованої води та трохи бездріжджових хлібців. Енергетична цінність усієї цієї їжі — 1255,9 кКал.

За таким самим графіком іншого дня Тіна спочатку споживала фреш із селери та яблук; далі — ягідний йогурт на стевії; потім овочевий салат із соєвим соусом; наступними — умовно кажучи, сир та варену траву — суп–пюре із латука з в’яленими помідорами та листки салату з ароматними травами й оливковою олією; цукіні з помідором і базиліком; насамкінець — форель із картопляно–шпинатним пюре.

Основні фішки цієї так званої «мобільної» дієти: мініатюрні порції та мала кількість калорій, спожитих у чітко визначені проміжки часу упродовж дня за шість «присідань» (зрозуміло, за стіл). Мінімальний курс, щоб на власні очі побачити результати, — 10 днів.

Кандидат медичних наук дієтолог Ірина Почитаєва та ресторатор Аркадій Новіков організували у Москві компанію Just for You, яка щодень забезпечує клієнтам приготування правильних дієтичних страв. Десятиденний курс харчування «від Почитаєвої» обходиться від 20 до 40 тисяч російських рублів (5200—10400 гривень). Один із найдешевших варіантів такого харчування «у коробках» пропонує компанія «Леовіт» — по 800—1200 кКал щодня упродовж тижня — приблизно за 500 рублів (130 гривень). За ці гроші клієнти із зайвими кілограмами отримують пакетики з їжею, у які, як у рекламі, — «просто додай води».

До речі, в біднішому за Москву Києві подібних кампаній ще немає. У нас пропонують лише послуги ознайомлених із правилами дієтичного харчування кухарів. Робота такого спеціаліста, який готуватиме з продуктів наймача, коштує 300—400 гривень за день, якщо обслуговуватиме він не більше п’яти людей. Послуги дієтолога — окремо у медичних центрах. Вартість консультації — від 100 гривень. Щоб визначитися з дієтою, лікар рекомендує перевірити стан трохи не всіх органів травлення — щоб отримати результати аналізів, доведеться віддати щонайменше з тисячу гривень. У гаманці треба мати ще кілька тисяч, щоб у комерційному центрі вам розписали детальні рекомендації щодо харчування.

 

НЕПОПУЛЯРНО

Хочеш у фаст–фуд — плати більше

Тайвань може стати країною, де вже наступного року обкладатимуть спеціальним податком продукти харчування, що шкодять здоров’ю: солодкі напої, асортимент фаст–фудів, кондитерські вироби та алкоголь. Місцеве Бюро пропаганди здоров’я вже розробляє відповідний законопроект. До його написання розробників спонукало те, що в Тайвані стрімко збільшується кількість людей, які страждають на ожиріння. Надмірне навантаження на систему охорони здоров’я країни спричиняє, зокрема, те, що проблеми надмірної ваги мають до 30 відсотків дітей. У розробників законопроекту є надії, що, викладаючи більші суми за шкідливі харчі та напої, люди більше думатимуть про своє здоров’я. Додатковий податок — і засіб впливу на виробників некорисних продуктів. Аналогів такого податку у світі ще не існує.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>