«Ви не одні»

08.05.2010

Наступного дня після демаршу журналістів каналу «1+1», які виступили з протестом проти насаджування цензури в їхній службі новин, аналогічним чином відзначилися колеги з СТБ. У відкритому листі, оприлюдненому вчора, журналісти програми «Вікна» телеканалу СТБ заявили про системну цензуру в редакції.

Ще на початку грудня на зборах осередку профспілки «Медіафронт» СТБ було підсумовано чисельні приклади цензури. Їх відлік починається з 2008–го, коли на етапі монтажу головний редактор Олексій Мустафін без пояснення причин зняв з ефіру сюжет про приватизацію Віктором Януковичем державної резиденції «Межигір’я». Упродовж 2009 року керівництво каналу заборонило висвітлювати тему маєтків можновладців у Пущі–Водиці та Кончі–Заспі. Не вийшов в ефір сюжет про день народження Юлії Тимошенко та показ славнозвісного ролика «Пропало всьо». Було накладено табу на критичні матеріали про діяльність київської влади та особисто мера Леоніда Черновецького. У репортажах про мітинги Партії регіонів вирізали кадри, що доводили оплату за участь у цих заходах, та учасників мітингів у стані сп’яніння. Не пішов також матеріал про долю кошеняти, подарованого журналістом СТБ Президентові Віктору Ющенку. Після виборів на СТБ почали зміщувати акценти в репортажах, пов’язаних із діяльністю міністра освіти Дмитра Табачника, темах УПА та Голодомору.

«Зараз ми вважаємо за необхідне оголосити про системний наступ на свободу слова», — йдеться у відкритому листі журналістів СТБ. Їх непокоїть нова інформаційна концепція «Вікон», що передбачає телерозповіді на політичні теми «одним рядком» та відмову від журналістських розслідувань. Окремі табу — на іронію, матеріали про майно та витрати політиків.

Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін підтвердив, що на каналі запроваджується нова інформаційна концепція програми «Вікна–новини», але заперечив, ніби переформатування пов’язане з політичним тиском на редакцію.

А скандал навколо відкритого листа журналістів «Телевізійної служби новин» про запрова­дження цензури на «1+1» мав продовження ще в четвер увечері.

Нагадаємо, що публічному спротиву колег із «плюсів» передував виступ журналіста ТСН Мирослава Отковича в «Українській правді» (Мирослав написав про табу керівництва каналу на матеріал із правовим аналізом заяви Януковича у ПАРЄ про Голодомор); у відповідь заступник глави АП Ганна Герман звинуватила Отковича в непрофесійності. Тож позавчора колектив ТСН зустрівся з пані Герман, яка особисто вирішила розібратися із заявами про запровадження цензури на рейтинговому приватному каналі.

«Ми не закликали владу на допомогу — ми є однаково рівновіддаленими і від влади, і від опозиції, і хочемо одного — працювати за професійними стандартами», — пояснює журналіст Сергій Кудімов. На зустрічі Ганна Герман вибачилася перед Отковичем зокрема й за те, що дозволила собі звинувачення в замовному характері його публікації на «Українській правді». Але загалом, за висновком журналістів, представниця Банкової не зрозуміла суті конфлікту навколо «1+1», вважаючи його справою «корпоративною».

На вчорашній зустрічі з колективом ТСН гендиректор «1+1» Олександр Ткаченко оголосив наступний тиждень у службі новин каналу «тижнем демократії». З 11 травня очільник каналу сам керуватиме ньюз–румом, проводитиме планування щодня. Мовляв, у нього самого є багато запитань до підлеглих стосовно журналістських стандартів. Колектив вимагав, щоб генеральний директор перестав утручатися в редакційну політику ТСН, зокрема, припинив практику дзвінків перед виходом новин із вимогами до сюжетів. На запитання, чи будуть репресії щодо підписантів відкритого листа, Ткаченко відповів, що дії менеджменту «не виходитимуть за рамки чинного законодавства», інформує сайт «Телекритика».

 

ОЦІНКИ

Солідарність із колегами, які виступили проти цензури та тиску на ТБ, висловили Київська незалежна медіа–профспілка та «Інститут масової інформації». «Ми вважаємо, що відновлення цензури загрожує свободі слова в нашій країні і відкине нас у ганебні минулі часи, коли журналістам брутально затикали рота» — така прозиція профоб’єднання, яке готове надати юридичну та організаційну підтримку колегам. КНМП звернулася до Президента Віктора Януковича із закликом «продемонструвати прихильність ідеалам свободи», а до решти журналістів — «не мовчати». Консультувати та захищати професійні та трудові права журналістів у випадку судових спорів обіцяє й «Інститут масової інформації» (телефон підтримки — +38044–566–15–34).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>