Де Сталін — там смерть

06.05.2010
Де Сталін — там смерть

Пам’ятник кривавому диктатору в Запоріжжі відкрили всупереч рішенню суду, який заборонив усі мітинги в місті 5 травня. (Фото Рейтер.)

Відкриття пам’ятника Йосипо­ві Сталіну в Запоріжжі вчора стало скандальним і трагічним водночас. Під час акції померла людина, ще двох осіб госпіталізували.

Статую кривавого червоного диктатора встановили на вулиці Комунарівській у Жовтневому районі Запоріжжя — на вході до офісу обкому Компартії. Саме обласний комітет КПУ виступив із відповідною ініціативою, заявивши, що, оскільки пам’ятник стоятиме на «його» території, дозвіл місцевої влади не потрібний. І мерія фактично погодилася з такою позицією.

 

А опонентів закидали яйцями

«Червоне» дійство відбулося всупереч рішенню Запорізького адміністративного суду, який постановою від 30 квітня заборонив мітингувати 5 травня як ініціаторам увічнення Сталіна, так і їх політичним опонентам. З огляду на це комуністи піднесли своє «шоу» як зустріч із народним депутатом Олексієм Бабуріним та його колегами біля приміщення обкому КПУ.

Сюди ж мали намір пробратися й патріотично налаштовані запоріжці, однак їх не допустили правоохоронці. Активісти «Просвіти» і ВО «Свобода» пройшли ходою протесту від обласної універсальної наукової бібліотеки до будинку мерії, де влаштували пікет. Люди у вишиванках тримали українську символіку та плакати на кшталт «Сталін занапастив мою молодість». Невгамовні комуністи жбурляли у політичних супротивників яйця.

На жаль, Сталін вийшов учора не лише «з яйцями», а й зі смертю. Перебування на пекучому сонці спричинило кілька викликів карети швидкої допомоги. Люди сиділи на стільцях, винесених із приміщення обкому КПУ, й не витримували спеки, помноженої на напругу моменту. У Центрі екстремальної медицини підтвердили, що одна з жінок похилого віку померла через серцевий напад.

А комуністи продовжували свій шабаш. У дійстві взяли участь до півтисячі осіб — симпатиків Компартії, зокрема ветерани Союзу радянських офіцерів, які влаштували з цієї нагоди свій «парад».

30 тисяч гривень — решта від наруги

Відомо, що витвір «політмистецтва» вартує не більше 80 тисяч гривень. Комуністи регіону самотужки зібрали 60 тисяч плюс 50 тисяч пожертвував ветеран війни з Харкова Іван Шеховцов. Залишок (30 тисяч), як запевнив один із лідерів обласної КПУ Олександр Зубчевський, задіють на спору­дження ще одного пам’ятника.

Щодо цього монумента, то, пояснює Зубчевський, пам’ятник Сталіну створено «на численні прохання ветеранів Великої Вітчизняної війни», «це данина генералісимусу, під керівництвом якого була завойована Велика Перемога над німецько–фашистськими загарбниками».

Напівфігура тирана розташовується на постаменті з червоного граніту, загальна висота композиції — близько т­рьох метрів. Сталін із силуміну (сплав алюмінію з кремнієм) зображений у маршальській формі із зіркою Героя соціалістичної праці.

Бюст Сталіна, який учора просто «втопили» у квітах (переважно червоних гвоздиках і трояндах), став першим монументом такого штибу, що з’явився в Україні з часу проголошення незалежності. Ба більше — мабуть, навіть із часу розвінчування культу особи «батька народів». Політика Йосипа Сталіна та його особисті рішення спричинили фізичне знищення мільйонів українців — як через масові репресії, розстріли, так і через влаштування штучного Голодомору. Спорудження пам’ятника такому диктаторові є наругою над історичною пам’яттю українського народу, викликом усьому українському. І не лише українському. Парламентська Асамблея Ради Європи у 1996 році ухвалювала резолюцію про необхідність ужиття заходів із ліквідації спадщини колишніх комуністичних режимів, а у 2006–му — щодо потреби міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів. ПАРЄ «підтверджує свою впевненість у тому, що для того, аби окремі держави–члени Ради Європи змогли подолати суперечності свого недавнього минулого, Європа повинна беззаперечно відкидати та засуджувати всі форми диктаторських режимів, як–то націонал–соціалізм, фашизм та тоталітарний комунізм» — це вже цитата із резолюції №1652 парламентської Асамблеї Ради Європи. Різними рішеннями європейські органи прирівняли сталінізм до нацизму.

Очевидно, що фактична реабілітація Сталіна в Україні стала можливою з приходом нової влади. «Пам’ятник Сталіну відкрили всупереч рішенню суду — отже, влада взяла на себе відповідальність за встановлення монумента катові української нації, — йдеться у відозві Всеукраїнського об’єднання «Свобода». — Віктор Янукович персонально відповідатиме за реабілітацію сталінізму». Націоналісти згадують нового Президента не випадково. Адже нещодавно пан Янукович заявив: «Нехай мешканці Запоріжжя самі, в демократичний спосіб, вирішать, чи є місце на їхній землі погруддю Сталіна». По суті, це означало «так» вшануванню Йосипа Сталіна в Україні. «Можливо, відкриття пам’ятника Сталіну є частиною таємних додаткових угод, запропонованих Кремлем своєму васалу на Банковій», — роблять припущення «свободівці»...