Бій снарядам

30.04.2010

Більше шістдесяти родин військовослужбовців, які обслуговували лозівський склад боєприпасів, і досі не покинули небезпечну зону. Тобто живуть фактично в оточенні присипаних землею снарядів, які не вибух­нули під час горезвісної пожежі влітку ще позаминулого року. Про це повідомив ЗМІ голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «Мене дуже дивує, що людей досі не відселили», — сказав він. — Міністр МНС Нестор Шуфрич дав доручення підшукати їм необхідне житло. У нас є розуміння того, як це зробити, і зараз ми відпрацьовуватимемо цю проблему безпосередньо в Кабміні».

За даними фахів­ців, очищення небезпечної території триватиме щонайменше півтора року. Певна робота тут проводилася і раніше, але без особливої ретельності. «Займалися окремими питаннями, тими, які були вигідні, — коментує ситуацію пан Добкін, — і тим, що було пов’язано з кольоровими металами. Тому тут є предмет для розгляду правоохоронцями».

Контролюючі струк­тури лозівськими справами цікавилися і раніше. Скажімо, влітку минулого року спеціалісти обласного КРУ повідомляли, що більше мільйона гривень, виділених на відновлення зруйнованих під час вибухів споруд, украли чиновники. Тоді інформаційну сенсацію спростовували на всіх можливих управлінських рівнях, але справі це не допомогло. У Лозовій і досі не полагодили пошкоджений палаючим арсеналом міст, ремонт якого потребує 78 мільйонів гривень. А також не допомогли багатьом родинам відновити порушене житло.

На самих складах сьогодні ще зберігається кілька тонн патронів, призначених для стрілецької зброї. У березні Кабмін затвердив список боєприпасів, які мають бути вивезені з Лозової та аналогічних складів у Малинівці й Чугуєві, виділивши 430 тисяч гривень для початку роботи. Наразі також триває процес передачі лозівського арсеналу у відомство МНС, оскільки справою ліквідації наслідків пожежі мають займатися фахівці саме цього відомства.