«Сталінська сотня» — за!

30.04.2010

У козацькому краї не вщухають «пристрасті по Сталіну». Хтось запустив інтернет­«качку», ніби обком КПУ вже порозумівся з дирекцією Національного заповідника «Хортиця», і пам’ятник стане «окрасою» легендарного острова. Генеральний директор заповідника Максим Остапенко змушений був публічно спростовувати цю нісенітницю: «Неподалік історико­культурного комплексу «Запорозька Січ» дійсно буде скульптура вусаневі з люлькою, але мова ж про Тараса Бульбу! На Хортиці, доки я тут, Сталіна не буде, бо звеличування цієї особи вважаю блюзнірством. Його бюстами обком партії нехай «прикрашає» свої столи в офісі!»

На те й виходить, що увічнити «вождя», інформує сайт Президента України, «комуністи хочуть у дворі, де знаходиться офіс Компартії. Оскільки ця територія належить комуністам, то для встановлення бюста не треба згоди міськради». Відомо також, що «батько народів» вклякне біля східців згаданого офісу. Запорізький мер Євген Карташов тим часом завзято відхрещується від авантюри комуністів: дозволів не давали, землю не відводили. Водночас зізнаючись, що «ми поважаємо думку частини городян старшого покоління».

Скільки ж їх, затятих прихильників сталінізму? «Переважна частина суспільства позбулася цих пам’ятників і відновлювати їх не збирається», — сказав днями у Страсбурзі Президент України Віктор Янукович, відповідаючи на запитання делегатів ПАРЄ щодо звеличення Сталіна в Україні. — У мене була розмова з мером міста… Це питання буде винесено на місцевий референдум».

Прогнозовано, що версію плебісциту днями озвучив і голова обладміністрації Борис Петров. До Дня Перемоги, звісно ж, не встигнути, відтак доцільно визнати результатом бліц­референдуму кількість підписів під зверненням, про яке повідомила пресслужба Запорізького обкому КПУ: керівникам держави, області і Запоріжжя відправлено відкритого листа з клопотанням не заважати спорудженню пам’ятника. Текст«зойк» підписали лише близько ста запоріжців — така собі «сталінська сотня» ностальгіянтів за репресіями Йосипа, сина Віссаріона!