Зупинімо змову!

24.04.2010
Зупинімо змову!

Лідер «Нашої України» каже, що опозиція повинна мати більшість у суспільстві. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

«Україна скотилася до Малоросії, яку очолює і скеровує малоросійський генерал–губернатор», — так оцінює Віктор Ющенко нещодавні харківські домовленості між президентами Януковичем та Медведєвим. «Братня» Росія ще на кілька десятиліть оселить у Севастополі своїх вояків, а ми отримали найбільшу за останні 19 років загрозу існуванню української незалежної, а відтак час — бити на сполох. Учора екс–Президент бив у тривожні дзвони на зустрічі з пресою у штаб–квартирі партії «Наша Україна» й закликав громадськість не сприймати цю «капітуляцію» як належне.

На прес–конференцію голова «НУ» приніс Конституцію і неприховані емоції. «Найсвятіше, що є у кожної нації, — це почуття власної незалежності, — сказав Ющенко. — Якщо ви програли безпекову політику — ви програли все: газ, солому, молоко, м’ясо, вугілля... Для того щоб відбулася вічна Україна, на її території не повинно бути чужого військового чобота». Про це говорить і Конституція.

Домовленості про нову «прописку» в Севастополі російського флоту унеможливлюють, переконаний Ющенко, інтеграцію України до «пан’європейської колективної безпекової системи, включаючи й пряме членство у Північноатлантичному блоці». До того ж ми категорію тимчасового перебування флоту Російської Федерації переводимо в категорію постійного. «По суті, це — військова окупація», — переконаний Віктор Андрійович.

Натомість українці отримали сумнівні газові домовленості, і вони стали продовженням договору, укладеного Тимошенко з Росією в січні минулого року. «Харківської зради не було б, якби не було зради московської», — переконує Ющенко. Внаслідок газових домовленостей Тимошенко Україна отримала, за словами Віктора Андрійовича, найвищу ціну газу в Європі. «Якби український уряд керував виключно економічним підходом ріку тому, то ми мали би базову ціну не 450, а 330 доларів», — зауважує Віктор Ющенко. Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію, то, як відзначив лідер «Нашої України», за умов правильного розрахунку, ми мали б ціну в першому кварталі 220 доларів за тисячу кубометрів — як у багатьох країнах. «Запевняю, якби в Україні працювала європейська ставка на транзит, ми щорічно додатково до бюджету отримували б 3,5–4 мільярдів доларів», — каже Ющенко. Але ми маємо інші реалії: формула, прийнята минулого року, щорічно приносить країні збитків до 8— 8,5 млрд. доларів.

Ці домовленості не лише не були переглянуті новою владою, а й проміняні на стратегічні державні інтереси. «Ми закріпили на десятки років наперед найбільш не вигідну для нас модель відносин, прив’язали економічний контекст до політичного питання, питання безпеки, — зазначає Ющенко. — За 18 тис. га землі, включаючи 4,5 тисяч гектарів Південного узбережжя Криму, 10 кілометрів морських портів ми отримаємо плату за рахунок зниження ціни. Чи це не парадокс?»

Екс–Президент переконаний: цей договір — не «одноходівка»: «За цим піде атомна, ядерна енергетика, авіапром, стратегічна політика приватизації. Очевидно, йдеться про капітуляцію, якої ми не знали 19 років».

Але Ющенко впевнений: програно бій, але не війну, й остаточну крапку щодо дислокації російського флоту в Севастополі ще має поставити Верховна Рада у вівторок. І народ не повинен сидіти склавши руки. «У нас (опозиції) ще є декілька днів, щоб говорити одним голосом і мати хоча б мінімальну можливість зупинити це зухвальство у парламенті». Відтак Ющенко закликає українців висловити своє занепокоєння долею держави: «Проблема не в тому, чи знайдеться у Верховній Раді більшість, яка легко узаконить цю капітуляцію. Проблема в іншому — чи можемо ми знайти більшість серед народу, яка б сказала: така політика нас не влаштовує, це загроза моїй родині, моїм дітям, нашому існуванню (…) Хто не встав з колін, вставайте! Давайте приклад, не ховайтеся в коноплі. Займіть активну громадянську позицію».

Ющенко запевняє, що сам він «в активній формі» і не спостерігатиме пасивно. Він закликає до консолідації політичні сили, громадські організації, всіх небайдужих українців: «Давайте приспустимо партійні прапори й піднімемо державний. Хай у них (влади) буде більшість у парламенті, але в нас має бути більшість у суспільстві».

А найпотужнішою силою Ющенко вважає вітчизняних журналістів і сподівається на них більше, ніж, скажімо, на судову систему. «Один американський президент на запитання журналіста «Чи зможемо ми жити в демократії?» відповів: «Зможемо, якщо ви її захистите». У вас повинна бути тривога, у вас має бути біль і чесна позиція. Я відверто вам хочу сказати, якщо український журналіст сьогодні «проспить» харківську змову, то це, можливо, буде для нас найбільша втрата за останній час», — каже екс–Президент.

Нині, за словами Ющенка, в Україні «немає гаранта Конституції, конституційного органу (суду), який її захистить», а тому не можна виключати, що влада й надалі порушуватиме Основний закон.

Ющенко каже, що вже кілька днів намагається зв’язатися з Януковичем, але той дуже «зайнятий» і не знаходить часу для розмови.

 

НА МІСЦЯХ

Львів і Тернопіль вимагають імпічменту Президента

Уже дві обласні ради виступили з різкими відозвами з приводу скандальних домовленостей президентів України й Росії та висловилися за початок процедури імпічменту Януковича.

Львівська обласна рада на своїй позачерговій сесії вчора ухвалила звернення до парламенту з вимогою не допустити ратифікації «харківських угод» та ініціювати усунення Януковича з поста Президента «за державну зраду» відповідно до ст. 111 Основного закону. відозву підтримали 79 депутатів із 82 присутніх (загалом у Львівській облраді 90 депутатів).

Обранці Львівщини закликали всіх громадян, громадські та політичні організації краю рішуче стати на захист України. У неділю маніфестація проти «харківських угод» запланована в Місті Лева. Після цього депутати обласної та міської рад з іншими активістами організовано поїдуть до Києва, аби у вівторок узяти участь у мітингу Протесту під Парламентом.

А першою обласною радою, яка ухвалила звернення з приводу домовленостей Янукович і Медведєва про базування флоту в обмін на дешевший газ, позавчора стала Тернопільська. Тамтешні депутати також закликали парламентських колег із «НУНС» та БЮТ завадити ратифікації «флотських» угод і почати процедуру імпічменту Президента. А від Генеральної прокуратури та Служби безпеки вимагають порушення проти Віктора Януковича кримінальної справи за зазіхання на державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Як повідомила власкор «УМ» Світлана Мичко, відозву підтримали 65 депутатів із 89 присутніх на сесії (окрім фракцій Партії регіонів та Блоку Литвина).

«Учора Янукович віддав високозбагачений уран, сьогодні — національний суверенітет. Важко навіть уявити, в яке московське ярмо він заведе українців завтра, — йдеться у зверненні. — Два місяці перебування при владі спричинили у представників донецького кримінально–олігархічного клану «запаморочення від успіхів». Вони вирішили, що їм усе дозволено: тотальна узурпація влади, освячення коаліції «тушок», скасування місцевих виборів, наступ на національні та громадянські права... Адміністрація Януковича є, по суті, ліквідаційною комісією з припинення діяльності Української держави». Тернопільські депутати «залишають за собою право «підіймати народ проти узурпаторів на захист національного суверенітету».