НОВИНИ ПЛЮС

21.04.2010

В Іраку перерахують голоси

Виборча комісія Іраку вирішила провести ручний перерахунок голосів, поданих у Багдаді під час парламентських виборів 7 березня. Цього вимагав прем’єр–міністр країни Нурі аль–Малікі, чий блок «Держава закону» за оголошеними 26 березня результатами виборів посів друге місце, здобувши 89 мандатів. А переміг опозиційний блок «Аль–Іракія» на чолі з екс–прем’єром Айядом Алауї, який виборов 91 із 325 парламентських місць. Третім фінішував Іракський національний альянс — 70 мандатів. Після перерахунку ситуація може змінитися, оскільки в Багдаді обирають майже п’яту частину парламенту.

Знищено лідера іракської «Аль–Каїди»

Прем’єр–міністр Іраку Нурі аль–Малікі заявив, що сили безпеки країни знищили одного з лідерів іракської «Аль–Каїди» Абу Айюба аль–Масрі. Також під час спецоперації було ліквідовано Абу Омара аль–Багдаді — голову наближеної до терористів організації «Ісламська держава Ірак». Факт знищення двох найвпливовіших осіб іракського крила «Аль–Каїди» підвердили американські військові. У жовтні 2006 супутниковий телеканал «Аль–Арабія» вже повідомляв про знищення аль–Масрі, але тоді влада Іраку та армія США спростували цю інформацію.

Китай у жалобі

У Китаї сьогодні оголошено день загальнонаціональної жалоби за загиблими в результаті руйнівного землетрусу в провінції Цинхай на північному заході країни. Станом на вчора кількість загиблих унаслідок цього стихійного лиха досягла 2046 осіб.

Вибух у Пакистані

Черговий теракт у Пакистані: цього разу терорист–смертник підірвав себе на ринку в місті Пешавар. Щонайменше 23 людини загинули, понад 30 отримали поранення. За інформацією місцевої поліції, ціллю самогубці були поліцейські, які стежили за порядком на мітингу, організованому у зв’язку з припиненням подачі в місто електроенергії.

Мадагаскар: путч не вдався

Служба безпеки Мадагаскару запобігла спробі державного перевороту. Як повідомив керівник служби, підполковник Рене Лілісон, було заарештовано 19 осіб, що готувалися захопити резиденцію прем’єр–міністра Махазуаріву на околиці столиці Антананаріву та «внести розкол у збройні сили». Оглядачі пов’язують спробу путчу з наростанням невдоволення політикою президента Мадагаскару Андре Радзуеліни, який прийшов до влади рік тому внаслідок військового перевороту.

Секс–скандал у збірній Франції

Одного з футболістів збірної Франції звинувачують у зв’язках із неповнолітньою. Ім’я звинуваченого поки не розголошують. За повідомленням сайту Eurosport.ru, свідками до суду викликали Франка Рібері й Сіднея Гову, які в середу гратимуть один проти одного в матчі «Баварії» проти «Ліона» у півфіналі Ліги чемпіонів. Також до суду мають викликати ще двох футболістів збірної. Покарання за такий злочин за законом Франції — три роки ув’язнення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>