Колишні міністри — на допит

21.04.2010

Колишні чиновники, які минулого року проводили додаткову емісію Держкомпанії «Нафтогаз України», вже надають свідчення слідчим Генпрокуратури в рамках перевірки законності цього кроку. Йдеться про збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз» на 12 млрд. грн. У прес–службі ГПУ повідомляють, що перевірку здійснює Головне контрольно–ревізійне управління, а Генпрокуратура контролює цей процес.

Нагадаємо, що емісію ініціював уряд Тимошенко за два дні до президентської інавгурації Януковича — 23 лютого. Збільшення статутного капіталу дозволило «Нафтогазу» вчасно розплатитися з «Газпромом» за російський газ.

Давати свідчення в цій справі до прокуратури запрошені екс–міністр палива й енергетики Юрій Продан, його перший заступник Олег Бугайов, тодішній в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, а також екс–голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина, повідомляє газета «Дєло». Більшість урядовців запросили до ГПУ вчора, а пан Уманський надаватиме свідчення слідчим сьогодні.

Результатом може стати порушення кримінальної справи за фактом незаконного проведення додаткової емісії. Претензії до екс–чиновників стосуються того, що перед збільшенням статутного капіталу НАК уряд мав унести відповідні зміни в держбюджет.