Перед стартом для «Альоші» і сто тисяч — гроші!

20.04.2010

«Євробачення»–2010, пісня Sweet People і Запоріжжя — три ланки одного логічного ланцюжка, вважає голова Запорізької ОДА Борис Петров. І не тільки тому, що в Осло її виконає запоріжанка Олена Кучер: «Пісня, з якою конкурсантка від України, наша Alyosha, виступить на «Євробаченні», порушує проблему екології — одну з найгостріших для запорізького регіону, — акцентував очільник області на прес–конференції, проведеній днями за участі співачки. І додав, що зустрічався з батьками Олени. — Я подякував Олександру і Людмилі Кучер за виховання доньки, яка своїм голосом уже прославила Запоріжжя. Певен, що бізнесмени краю підтримають талановиту землячку на шляху до її успіху у столиці Норвегії».

Саме «губернатор» і започаткував благочинство: за виступом доньки на «Євробаченні» подружжя Кучер спостерігатиме з екрана дарованого паном Петровим телевізора; Alyosha ж при нагоді зможе черпати натхнення з увічнених краєвидів рідного краю (голова облдержадміністрації особисто передав співачці колекцію власних світлин).

На прес–конференції начальник обласного управління культури Лариса Сізінцова вручила дівчині («на щастя!») підкову, зроблену на Хортиці, а голова облради Павло Матвієнко запевнив, що «голосуватиме за Олену не тільки уся моя сім’я — я й своїм родичам зателефоную до Росії, аби й вони підтримали представницю України». Саме голос від «північного сусіда», зауважу, буде «в тему», позаяк журі «Євробачення» традиційно не враховує підтримку конкурсантів їхніми співвітчизниками.

Підтримка фінансова — наразі найнагальніша, і першими здогадалися підсобити конкурсантці її земляки: 100 тисяч гривень для підготовки Олени до європейського конкурсу піснярів виділив Благодійний фонд «Александр», очолюваний віце–«губернатором» Володимиром Кальцевим. «Для мене дуже важливо, що першу спонсорську допомогу надали саме запоріжці, — зауважила на прес–конференції Alyosha. — Ніколи не забуду і творчих «ковалів» моїх успіхів. Один із таких запорізьких наставників — Володимир Артем’єв, керівник молодіжної студії сучасної музики «Юність» Палацу культури «Дніпроспецсталь».

Чи ж щасливим буде для Олени Кучер виступ у травневому Осло? Alyosha зізналася, що їде не по перемогу, а головне задля того, аби своєю піснею Sweet people (написаною, до речі, за одну ніч — замість відхиленої оргкомітетом «Євробачення») привернути увагу європейців до нікчемного стану довкілля на континенті: «Одержали люди можливість жити на цій планеті — вони ж зобов’язані її й берегти!» Відтак логічно, що виступатиме молода запоріжанка у зеленій, «екологічного кольору», сукні, що місцем зйомок відеокліпу за її участі обрано Прип’ять— місто, котре чорнобильська катастрофа «нагородила» неофіційним статусом «мертвого»...