Привіт, весно!

14.04.2010
Привіт, весно!

(з сайту sxc.hu.)

Навесні кожен організм просто вимагає вітамінів. І не тих, що в аптечних упаковках, а справжніх — зі свіжого салатного листя. Пропонуємо цікаві рецепти, які зміцнять здоров’я, не додадуть кілограмів і просто потішать око.

Для салату з моцарелою знадобиться пучок листя звичайного салату, 200 г сиру, два помідори, один болгарський перець та огірок. Усе це рвемо–ріжемо, посипаємо кмином (половину чайної ложки), вичавлюємо сік з одного лимона, солимо, перчимо та заправляємо оливковою олією.

100 г звичайного салатного листя потрібно для салату «Весна», а ще — пучок редиски, два огірки, зелена цибуля та одне стебло ревеню. Усе ріжемо, солимо, додаємо трохи цукру і заправляємо олією.

Салат із бринзою і рукколою — це суміш названих складників (відповідно 200 г та 100 г), часточок двох помідорів, червоної цибулі, маслин без кісточок (100 г) та половини салату «Айсберг», яку приправляють оливковою олією та базиліком (свіжим чи сушеним).

Якщо любите сирі шампіньйони, робіть салат «Гриби зі шпинатом». Спочатку треба 100 г шампіньйонів добре помити, почистити і тонко нарізати. Те ж саме зробити з 200 г шпинату, кубиками порізати 200 г бринзи, навпіл — 4–5 помідорів чері. Останнім чистимо авокадо і нарізаємо тонкими часточками, потім швидко збризкуємо їх лимонним соком, щоб не потемніли. Усе поєднуємо, додаємо чайну ложку цукру, заправляємо оливковою олією.

Салат «Весняний» — для справжніх дітей природи. Для його приготування знадобиться по 100 г листя зеленого салата, щавлю, кульбаби, мати–й–мачухи, п’ять огірків, по столовій ложці лимонного соку і меду, півсклянки вершків, зелена цибуля та кріп. Спочатку чистять огірки, ріжуть кружальцями і додають дрібно порізану зелень. Заправляють ці інгредієнти соусом із вершків, меду і лимонного соку, перемішаних із подрібненими цибулею та кропом.

Знані кулінари в салатах радять змішувати листя кількох видів салату і кількох кольорів: до традиційних додавати пікантну рукколу, ніжний молодий шпинат, листя мангольда чи гіркуватого цикорію. Щоб у салатних листях збереглося якнайбільше вітамінів, рвіть їх руками. З цієї ж причини нарізайте великими шматками помідори та огірки.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>