«Пулітцери» освоюють інтернет

14.04.2010

Війна в Іраку, корупція, бідність, катастрофи — теми, які зараз найбільше цікавлять і турбують світ. Тож не дивно, що лауреатами цьогорічної Пулітцерівської премії — найвищої американської нагороди в галузі журналістики та літератури — стали передусім статті, фотографії та книги, присвячені цим найзлободеннішим проблемам.

Категорії, в яких присуджують «журналістські «Оскари», як іще називають Пулітцерівську премію, розбито на дві великі підгрупи: «Журналістика» та «Мистецтво». Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», серед журналістів у провідній категорії «Публічна служба» перемогу здобула провінційна газета «Геральд кур’єр» з міста Брістоль, штат Вір­джинія. А точніше, її 23–річний журналіст Деніел Гілберт, який розкрив масштабну аферу при виплаті відрахувань землевласникам, на чиїх землях видобувають природний газ. Стаття журналіста потягнула за собою федеральне розслідування.

За репортажі про справу щодо вбивства чотирьох поліцейських у передмісті Сіетла під час 40–годинного переслідування вбивці «Пулітцера» вручили регіональній газеті «Сіетл таймс», а в категорії журналістського розслідування нагорода дісталася Барбарі Лейкер та Венді Рудерман із газети «Філадельфія дейлі ньюс». Жінки розкрили злочинні зловживання службовим становищем у середовищі поліцейського підрозділу боротьби з наркотиками, після чого за справу взялося ФБР. Окрім того, в цій номінації за матеріал про роботу медиків під час повені в Новому Орлеані журі відзначило журналістку Шері Фінк, яка пише для інтернет–порталу Propublica. Те, що Пулітцерівську премію отримало інтернет–видання, яке існує всього два роки, експерти назвали важливим прецедентом.

Найкращими майстрами аналітичного репортажу журі визнало журналістів «Нью–Йорк таймс» Майкла Мосса та Метта Річтела — відповідно, за статті про отруєні бактеріями гамбургери та інші «проблемні» харчові продукти і репортажі про небезпеку користування стільниковими телефонами, комп’ютерами та деякими автомобілями.

У категорії міжнародної журналістики переміг Ентоні Шадід із «Вашингтон пост» за серію репортажів з Іраку. Журналісти цієї газети відзначені «Пулітцерами» і в інших категоріях: Джин Вейнгартен — за художній репортаж, Кетлін Паркер — за найкращий коментар, Сара Кауфман — як найкращий мистецький критик. Серед фотокореспондентів премії здобули Мері Чінг за фото рятувальника, який витягує з води жінку, та Крейг Ф. Уокер — за фоторепортаж про новобранців, яких посилають на війну до Іраку.

У головній категорії підгрупи «Мистецтво» — «Найкраща белетристика» — переміг Пол Хардінг за роман «Лудильники» (Tinkers). Найкращим драматичним твором визнано рок–мюзикл «Поруч із нормальним» на музику Тома Кітта і слова Браяна Йоркі. У категорії історичного роману нагорода дісталася Лаяквату Ахамеду за книгу «Володарі фінансів: Банкіри, які зруйнували світ». Також Пулітцерівськими преміями відзначені Рей Армантрот за збірку віршів «Строфовані» (Versed) і публіцист Девід Хоффман за книгу «Мертва рука: Невідома історія гонки озброєнь часів «холодної війни» та її небезпечна спадщина».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>