Лешек спочине з королями

14.04.2010
Лешек спочине з королями

Почесна варта біля трун президента Леха Качинського і його дружини Марії стоїть і вдень, і вночі. (Фото Рейтер.)

Польща прощається зі своїм президентом. Учора тіло Леха Качинського було виставлено в капличці президентського палацу, де кожен міг віддати шану трагічно загиблому в авіакатастрофі під Смоленськом главі держави. А згодом — і його дружині Марії Качинській. Тіло першої дами доставили до Варшави літаком тільки вчора, оскільки ідентифікувати його вдалося лише напередодні ввечері. Упізнати пані Марію допомогла обручка, на якій вигравіювано її ім’я.

Поховають президентське подружжя не в суботу, як повідомлялося раніше, а в неділю, 18 квітня. Як повідомив заступник голови президентської канцелярії Яцек Сасін, на церемонію запрошено лідерів іноземних держав. Про свою готовність приїхати на похорон уже заявили президенти Росії Дмитро Медведєв, Естонії — Тоомас Хендрик Ільвес, канцлер і президент Німеччини Ангела Меркель та Хорст Келер. Не виключено, що прилетить і президент США Барак Обама.

Як дізналася «Газета виборча», Леха і Марію Качинських, швидше за все, поховають у Кракові, у Вавельському замку — усипальниці польських королів. Таке рішення ухвалили дочка загиблого подружжя Марта і брат покійного президента Ярослав. За інформацією газети, канцелярії президента і прем’єр–міністра, які координують приготування до похорону жертв субот­ньої авіакатастрофи, пропонували родині Качинських інші варіанти. Зокрема, Кафедральний собор святого Яна у Варшаві, де поховано першого президента Польщі Габріеля Нарутовича, вбитого 16 грудня 1922 року екстремістом Неведомським на п’ятий день президентства. Але рідні все–таки вирішили перевезти тіла Леха і Марії до Кракова.

Тим часом у Росії триває ідентифікація останків інших 94 пасажирів президентського літака, який минулої суботи впав при заході на посадку в смоленському аеропорту «Північний», та розслідування обставин цієї катастрофи. Станом на вчора за допомогою їхніх родичів, які приїхали до Москви, впізнати вдалося загалом 45 жертв.

Польська прокуратура допитала співробітників диспетчерської служби аеродрому, які підтвердили, що пілоти польського борту №101 намагалися зайти на посадку при поганих погодних умовах. Водночас, за словами генпрокурора Польщі Анджея Серемета, досі немає жодних доказів того, що екіпаж хтось примушував сідати у Смоленську — нагадаємо, цю версію активно тиражують російські ЗМІ, припускаючи, що пілот, попри небезпеку, намагався посадити літак за наказом із президентського салону. Сказати щось точніше можна буде після розшифрування знайдених на місці падіння літака «чорних скриньок» (до речі, бортових самописців уже три — на додачу до двох знайдених невдовзі після катастрофи у понеділок розшукали ще один), яке обіцяють завершити сьогодні–завтра.

На місці, де розбився Ту–154 польської делегації, досі знаходять деталі мобільних телефонів, електронних носіїв інформації та обвуглені папери. На яких, як припускають у Варшаві, може досі зберігатися й секретна інформація. Не виключено, що хтось із представників політичної еліти (а в загиблому літаку, нагадаємо, летіли й очільники Збройних сил Польщі, й голова Бюро нацбезпеки) мав при собі ноутбук із даними, призначеними зовсім не для ока російських спецслужб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>