НОВИНИ ПЛЮС

14.04.2010

Справи Конституційного Суду

У Верховній Раді зареєстровано проекти постанов про звільнення п’ятьох суддів Конституційного Суду. Автор проектів — народний депутат Роман Зварич — пропонує звільнити В’ячеслава Овчаренка, Марію Маркуш, Павла Ткачука, Анатолія Головіна, а також Михайла Колоса. Усі — прибічники лінії Януковича.

* * *

Колишній суддя Конституційного Суду, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вважає, що нещодавнє рішення КС про формування коаліції є «політичним». «В Україні КС як юрисдикційний орган не існує. У нас КС — це чисто політичний інструмент, який приймає здебільшого політичні рішення, знаходячи для них формальну юридичну оболонку», — заявив Шаповал в інтерв’ю «5–му каналу». Він розкритикував принцип, коли закон фактично змінює Конституцію: «Це класична ситуація, коли хвіст крутить собакою». Екс–суддя нагадав, що існує рішення КС від 2008 року, яким визнається, що коаліція у парламенті формується тільки фракціями. «Існує ситуація, коли, залежно від політичної кон’юнктури, можна спиратися або на одне рішення, або на інше. Що й робить чинна влада, створивши цю коаліцію», — підсумував Шаповал.

ПАРЄ розгляне Голодомор

Парламентська Асамблея Ради Європи 26—30 квітня заслухає доповідь про Голодомор в Україні та ухвалить резолюцію, інформує прес–служба МЗС. Доповідь та проект відозви за її мотивами «Про масовий голод на початку 30–х років минулого століття на території колишнього СРСР» представляє депутат зі Швеції. Матеріали підготовлено за результатами поїздок доповідача в Україну, Росію, Білорусь і Казахстан.

Європа не схвалює Сталіна в Україні

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг назвав «дуже невтішним» повідомлення про встановлення пам’ятника Йосипу Сталіну в Україні. Комісар зазначив, що спорудження монумента Сталіну в країні, яка постраждала від комуністичного режиму, зокрема пережила Голодомор, виглядало б як вшанування винних у злочині. «Правда повинна стати відомою. Меморіали повинні бути на честь жертв, а не на честь диктаторів», — зазначив Хаммарберг.

Тим часом комуністи в Запоріжжі продовжують роботи з підготовки до спорудження статуї тоталітарного вождя.

Свобода слова

Міністерство внутрішніх справ та Головдержслужба мають терміново розглянути інцидент за участю чиновника Київської міськдержадміністрації Володимира Стороженка, який по–хамськи викинув мікрофон журналіста СТБ у смітник. Відповідне доручення дав «силовий» віце–прем’єр Володимир Сівкович, повідомляє прес–служба уряду. «Вважаю вчинок Стороженка хуліганським і таким, що не відповідає кодексу державного службовця», — вважає Сівкович.