Уранний полустанок у Вашингтоні

14.04.2010
Уранний полустанок у Вашингтоні

Зустріч із президентом США — одна з давніх мрій Віктора Януковича. (Фото Рейтер.)

Україна відмовиться від високозбагаченого урану, якого достатньо для створення ядерної зброї. Ідеться про обсяг урану масою близько 90 кг. Саме це — головний «ньюз» широко анонсованої напередодні зустрічі Президента Віктора Януковича з американським колегою Бараком Обамою. Зустріч відбулася в понеділок ввечері за київським часом у рамках саміту з ядерної безпеки.

Відмова від збагаченого урану була давньою вимогою американської сторони, яка дуже жорстко порушує аналогічне питання у стосунках із багатьма країнами, а найжорсткіше — з Іраном, підозрюючи ворожу Ісламську Республіку в намірах створити небезпечну зброю стримування. За повідомленням прес–служби Президента України, нині відповідну ініціативу заявив сам Янукович.

 

Сяйво з українського боку

На зустрічі з Обамою український очільник виглядав так, ніби ще раз виграв у лотерею: ще б пак, нарешті збулася одна з його мрій, і Віктор Федорович позує перед фото– й телекамерами, а в сусідньому кріслі — президент головної супердержави світу.

Також на переговорах американську сторону представляли держсекретар Хілларі Клінтон, низка чиновників зі сфери нацбезпеки. А з українського боку, поруч із міністрами закордонних справ Костянтином Грищенком та палива й енергетики Юрієм Бойком, виділялися глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін та — особливо — сяюча заступник голови АП Ганна Герман. Чи ядерна безпека належить до компетенції «гуманітарної» чиновниці з Банкової — велика загадка. Але, швидше за все, саме пані Ганна бере на себе складання пафосних прес–релізів, заперечуючи потребу в повноцінному прес–секретареві.

Зміст ініціативи

Офіційний представник Білого дому Роберт Гіббс на брифінгу у рамках саміту уточнив часові рамки втілення ініціативи Януковича: «Україна оголосила про ключове рішення позбавитися від запасів високозбагаченого урану до наступного ядерного саміту в 2012 році». Він відзначив, що США добивалися цього рішення протягом десяти років. Виходить, Янукович погодився на те, що відкладали на потім і Кучма, і Ющенко.

Очевидно, що новому українському лідерові, котрий уже продемонстрував достатню поступливість у відносинах із Москвою, видається незайвим подобатися також і Білому дому. Адже саме від Америки, а не від Росії, найбільшою мірою залежить бажання МВФ видавати нам кредити, яких так потребує український уряд. Тож неповний центнер урану, що зберігається у науково–дослідних центрах України, — це ніби валіза без ручки: так, вона дуже цінна, викидати її шкода, адже 90 кг збагаченого урану достатньо для створення кількох ядерних боєзарядів. Але, передавши «валізу з ураном» куди подалі, можна виторгувати у Вашингтона певні вигоди.

У спільній заяві глав дер­жав, оприлюдненій за результатами позавчорашньої зустрічі, наголошується, що президент Обама «позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну та фінансову допомогу в цьому питанні з боку Сполучених Штатів». Барак Обама «високо оцінив це рішення України як історичний крок і підтвердження її лідерства у справі ядерної безпеки та нерозповсюдження», цитує президента США УНІАН. У цьому контексті слід нагадати, що Україна в 1990–х роках стала першою дер­жавою, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї.

Із повідомлення прес–служби можна зробити припущення, що Україна не проти отримати як компенсацію або ядерне пальне, або гроші на його придбання. Наразі за цим компонентом ми залежимо від сусідньої Росії, яка і продає українському «Енергоатому» ТВЕЛи, і приймає відпрацьоване паливо. І пан Гіббс позавчора на брифінгу визнав: «Росія, як видно, також зіграє важливу роль у забезпеченні цієї операції» (зокрема, переробці та відправленні українського урану на зберігання).

Рядки ж офіційного релізу за підсумками зустрічі Януковича й Обами виглядають так: «Президенти [України та США] домовилися, що їхні країни вивчать шляхи зміцнення співпраці у сфері мирного використання атомної енергії, включаючи розвиток українських потужностей у сфері ядерних досліджень та зусилля з диверсифікації постачання палива для української атомної енергетики відповідно до Угоди про співробітництво у сфері ядерної енергетики та інших додаткових двосторонніх домовленостей, котрі можуть бути узгоджені між Україною та США».

Також Янукович і Обама домовилися продовжити спільну роботу над забезпеченням ядерної безпеки в Україні, зокрема проекту захисту довкілля від 4–го енергоблоку ЧАЕС.

Відгук радикалів

«Диверсією проти національної безпеки України» назвав лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок рішення Януковича—Обами «про передачу Штатам останніх запасів високозбагаченого урану з України». «Влада легко знищує навіть саму можливість відновлення ядерного статусу України, хоча останній міг би стати запорукою безпеки України», — йдеться у відозві провідника націоналістів. Також Тягнибок звертає увагу на те, що «за 18 років незалежності Україна не зробила жодного кроку, щоб створити власний ядерно–паливний цикл та не залежати в цьому питанні від Російської Федерації».

Ще одним наслідком передачі високозбагаченого урану США Тягнибок вважає «втрату українськими вищими навчальними і дослідницькими закладами необхідної для їхнього функціонування сировини. Тобто Україна не зможе готувати спеціалістів з ядерної фізики, а вчені не зможуть займатися дослідницькою діяльністю, що поставить хрест на українській науці в цьому напрямку».

 

КРІМ ТОГО
Зустріч із Ху, квіти Тарасу, жаль діаспорян

У ході зустрічі Віктор Янукович та Барак Обама обговорили також питання відносин України і Росії, України і Європейського Союзу. «Що стосується відносин із США, Росією — перезавантаження цих відносин, безумовно, піде на користь усьому світовому співтовариству. Це сприятиме і створенню нових механізмів для співпраці України та Росії, — сказав Янукович, коментуючи розмову з Обамою. — Є розуміння того, що Україна повинна відновити відносини з Росією на рівень стратегічних».

Ще двома політиками найвищого рівня, з якими зустрівся та провів короткі переговори В.Я., були голова КНР Ху Цзіньтао і канцлер ФРН Ангела Меркель.

Крім іншого, у Вашингтоні Президент України поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку і, за повідомленням агенції «Інтерфакс–Україна», мав коротке спілкування з діаспорянами.

Водночас Український конгресовий комітет Америки висловив жаль із приводу того, що Янукович у ході триденного візиту до Вашингтона не знайшов часу зустрітися з представниками цієї організації — найбільшої для української громади у США. Як заявила в інтерв’ю «Радіо Свобода» президент УККА Тамара Гало, комітет заздалегідь надіслав офіційне прохання про зустріч із новим українським лідером, але не отримав жодної відповіді чи пояснення.

Замість зустрічі, що не відбулася, Український конгресовий комітет Америки оприлюднив відкритого листа до Януковича, в якому закликав відновити розділ про Голодомор на президентському сайті, використовувати тільки українську мову при виконанні службових обов’язків та рекомендував відмовити Росії у продовженні оренди для її Чорноморського флоту в Севастополі.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>