Газони — не для газування

10.04.2010

Громадська ініціатива «Газон — не місце для парковки» презентувала свої наміри в обласному прес–клубі. Виникла вона з причин, зрозумілих не лише сумчанам, — знахабнілі водії обирають для своїх автівок те місце, яке їм приглянеться. Причому не зважають, чи це сквер Шевченка в самісінькому центрі Сум, чи клумба, посаджена під вікнами дбайливою сусідкою; чи й узагалі природоохоронна зона біля річки. І що зробиш: на машину гроші є, а от культури за гроші не купиш!

Значить, потрібно контролювати й карати, вирішили організатори ініціативи. Для цього, зокрема, достатньо буде просто сфотографувати машину, припарковану в неналежному місці. Звісно, щоб були чітко видні номери та місце паркування. За фотографією складається адмінпротокол, передається адмінкомісії, а потім на власника машини накладається штраф. Зараз він досить немалий, повідомляє депутат міської ради Микола Чернотицький, — для фізичної особи 360—850 гривень, для юридичної — в чотири–п’ять разів більший.

Звичайно, за благоустроєм міста має стежити муніципальна міліція. Але ж вона, каже співробітник Валерій Пономаренко, складається лише з п’яти осіб — встежити за всім містом неможливо. Тому допомога громадськості дійсно потрібна. Проблема, додають представники громадськості, може бути в тому, що вони, маючи право складати адмінпротокол, не обізнані з особливостями заповнення цього документа. А комісія потім не прийме неправильно складений протокол. Виходів тут кілька: або рейди спільно з міліцією, або тренінг для активістів, які «полюватимуть» на неправильно припарковані авто.

«Вихід треба шукати, — каже начальник управління житлово–комунального господарства Сумської міської ради Ярослав Куц. — І жорстко штрафувати порушників. Причому — незалежно від посади». Більше того, пан Куц пропонує фотографувати особливо нахабних водіїв і показувати їх усім городянам — на білбордах. «Десять випадків, 20, 50, і ситуація зміниться, — переконаний він. — Люди почнуть розуміти, що порушувати правила благоустрою надто дорого. Та й культуру треба прищеплювати, а на це потрібен час».