Газ від холоду стискається

10.04.2010

Україна відтепер купуватиме у Росії більше газу. Сторони нещодавно домовилися збільшити обсяги закупівель із 33,7 до 36,5 млрд. кубометрів. Утім експерти, незважаючи на те, що зовсім недавно нашій державі з великими зусиллями вдалося зменшити кількість імпортованого блакитного палива, не бачать у нинішній ситуації нічого дивного.

«Ідеться про технічне питання, — пояснив «УМ» провідний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко. — Адже газові контракти Юлії Тимошенко були дуже незбалансованими: виникали ризики для безперебійного забезпечення держави газом в осінньо–весняний період. Тож, аби збільшити обсяги закачування до підземних сховищ, до жовтня 2010 року ми імпортуватимемо трохи більше палива».

Як відомо, за результатами першого раунду «газових» переговорів, у Москві прозвучала подібна пропозиція з боку росіян: вони нібито погодилися зменшити нам ціну за газ, але тільки у випадку, якщо Україна збільшить обсяги його імпорту. «У цьому випадку росіяни мали на увазі не технічне збільшення на майже три мільярди кубометрів, а повернення до попередніх обсягів закупівлі — 52 млрд. кубічних метрів, — каже Володимир Омельченко. — Утім така пропозиція — і росіяни це чудово розуміють — малоймовірна. Й озвучували її лише для того, аби показати свої добрі наміри щодо партнерів, тобто нас».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Європі — стабільність! Але за її гроші

Українське керівництво хором запевнило Європу в особі міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, що всіма правдами–неправдами гарантуватиме безперебійний транзит російського газу на її терени. «Ми налаштовані у цій сфері на прозорість і безумовне виконання усіх зобов’язань, врахування інтересів усіх сторін. Газових криз більше не буде, — сказав позавчора Президент Віктор Янукович. — Зараз ми активно працюємо на відновлення високого рівня довіри з нашим стратегічним партнером — Росією. Упевнені, що це покращить загальний клімат відносин по лінії Схід — Захід і в цілому на європейському континенті».

Прем’єр–міністр Микола Азаров виявився не таким дипломатичним. За його словами, стабільність європейського споживача значною мірою залежить від стану української газотранспортної системи. А ГТС треба модернізувати. Бажано, за європейські кошти. «Проект модернізації ГТС дозволить більш як на 100% забезпечити Європу газом», — пообіцяв пан Азаров, запевнивши, що відновлена «труба» працюватиме з більшою рентабельністю, ніж інші маршрути. Мабуть, малося на увазі «Північний» та «Південний» потоки, які нині будує Росія в обхід нашої держави.